U trendu

Novi Nušić

Treći put se reditelj Jagoš Marković posvećuje radu verovatno najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića. Ovih dana biće cela decenija kako je na repertoaru somborskog pozorišta izvedeno njegovo "Sumnjivo lice", već četvrtu sezonu zaredom Markovićeva "Gospođa ministarka" igra se na kartu više u nacionalnom teatru, a sve je spremno i za novi naslov na istoj sceni – Marković je uveliko pripremio još jedan nušićevski spektakl. Ovoga puta, u pitanju je komad "Dr". Dakle, treći put Jagoš Marković pokušaće da pred publikom pokaže koliko je Nušićevo stvaralaštvo velika i nikad dovoljno istražena dramska literatura.
S obzriom na to da se danas svakodnevno susrećemo sa zastrašujućim pojavama – korpucijom, mitom, skorojevićstvom – čini se da je siže ove Nušićeve komedije aktuelniji nego ikada. Nušić veoma lako može da bude posmatran kao pisac apsurda koji, za razliku od Beketa i Joneska, ukazuje na apsurdnost življenja, ali pri tom publici ne šalje poruku o ništavilu i besmislu življenja. Naprotiv, Nušić se svim tim karikaturama smeje, smeje se i nama, i mi se smejemo zajedno sa njim na sopstveni račun. Pa ipak, u Nušićevom smehu nema jeda, njegov smeh je oslobađajući, katarzičan i kao takav – lekovit. U velikoj glumačkoj ekpipi, predvođenoj Predragom Ejdusom (Života Cvijović), nalaze se i Radmila Živković, Aleksandar Srećković, Ivana Šćepanović, Branko Vidaković, Aleksandra Nikolić, Olga Odanović, Jelisaveta Seka Sablić, Nenad Maričić, Darko Tomović, Nataša Ninković i Ivana Žigon.
Budući da je Markovićeva režija "Gospođe ministarke" poput cunamija pogodila srpsku publiku (ali i inostranu, posebno prilikom gostovanja u stokholmskom Dramatenu), sva je prilika da će i "Dr" pucati od energije u priči o porodici koja opstaje uprkos svem svom ludilu i iracionalnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.