U trendu

Novi roman Davida Grosmana u izdanju Arhipelaga

BEOGRAD – Novi roman Davida Grosmana „Život se sa mnom mnogo poigrao“, objavljen nedavno u izdanju Arhipelaga, u prevodu sa hebrejskog Dušice Stojanović Čvorić, prvi je svetski prevod ovog dela, saopštili su iz Arhipelaga.

Za prethodni roman „Konj ulazi u bar“ Grosman je dobio Međunarodnu nagradu Man Buker, a za prevod novog romana, pre nekoliko meseci objavljenog u Izraelu, zainteresovane su desetine svetskih izdavača.

Zahvaljujući Davidu Grosmanu i njegovom romanu, možda prvi put jedna osoba iz naših krajeva i našeg istorijskog i kulturnog iskustva postaje junak jednog velikog romana svetske književnosti.

Junakinja romana je Eva Panić-Nahir, a veliki deo romana odigrava se u Beogradu, u okolini Varvarina, na Golom otoku, kao i u drugim mestima bivše Jugoslavije.

Grosmanov roman je velika i paradigmatična priča XX veka zasnovana na sudbini Eve Panić i na njenom životu od Čakoveca, preko Beograda i Varvarina, do Golog otoka i odlaska u Izrael, gde će decenijama živeti u kibucu.

Život se poigrao sa Grosmanovom junakinjom, ali je nije slomio.

Pričajući svoj život, Grosmanova junakinja ostavlja veliko zaveštanje samom svojom nesvakidašnjom i uzbudljivom pričom u kojoj oživljavaju složena istorijska vremena i čudesne ljudske sudbine, da bi u poznoj starosti odlučila da zajedno sa svojom porodicom ponovo poseti neka od mesta svog života, na prvom mestu Goli otok.

Eva Panić-Nahir, po kojoj je stvoren Verin lik, bila je poznata i poštovana u Jugoslaviji. O njoj su izdate monografija i biografija, a Danilo Kiš joj je posvetio televizijsku seriju prikazanu u Srbiji, u kojoj je govorila o užasima Golog otoka. To je bio prvi put da je široj javnosti otkrivena istina – do tada potiskivana i ućutkivana o Titovim gulazima. Eva je postala simbol hrabrosti, skoro nadljudske, simbol čovekove moći da se sačuva ljudskost i u najtežim situacijama“ kaže Grosman i dodaje da mu je Eva pre
dvadeset godina prvi put ispričala svoj život.

Arhipelag je ranije objavio Grosmanove romane „Vidi pod: Ljubav“, „Izvan vremena“, „Do kraja zemlje“ i „Njeno telo zna“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.