U trendu

Novi roman Dejzi Gudgvin o mladoj kraljici Viktoriji

BEOGRAD – U Velikoj Britaniji najpopularnije su serije čija se radnja događaj u 19 veku, zlatnom veku njihove imperije, a pogotovo ako se priča odnosi na krunisane glave kao što je slučaj sa knjigom „Viktorija – roman o mladoj kraljici“ Dejzi Gudvin, koju je izdala „Laguna“.

Gudvin je stekla popularnost kao autorka scenarija za TV serije, ali su i dva njena romana „Poslednja vojvotkinja“ i „Lovac na bogatstvo“ bili veoma dobro prihvaćeni.
Ona je do sada napisala 22 naslova, a od toga dva „prate“ TV seriju o kraljici Viktoriji koju je, takođe, ona napisala.

Prva knjiga obuhvata kraljičinu prepisku i zanimljive odlomke iz njenih dnevnika, a u ovom romanu autorka se bavi samo dvema godinama u Viktorijinom životu, od njenog dolaska na presto do udaje za princa Alberta.

Serija PBS-a u kojoj je opisana cela životna priča britanske kraljice koja je obeležila celu jednu epohu, u svetu poznatu kao „viktorijanska“, bila je izuzetno popularna u Engleskoj i imala je 16 miliona gledalaca.

Od ove serije, više publike je do sada imala samo serija „Dauntonska opatija“, koja se u više navrata prikazivala i na našim TV kanalima.

Nećaka kralja Vilijema IV, Viktorija je stupila na presto sa 18 godina i vladala je 63 godine. Sitna, neupadljiva Viktorija je odmah nakon krunisanja pokazala „zube“ i otarasila se stalnog nadzora svoje majke i njenog prijatelja Džona Konroja, koji je imao veoma negativan uticaj na njenu majku. Čak se i odselila iz dvorca u kome je odrasla i nastanila u zvaničnoj rezidenciji engleskih kraljeva – Bakingemskoj palati.

Na nju veliki utisak ostavlja premijer lord Melburn, ali je svesna da bi joj po godinama mogao biti otac, a ona je trebalo da se uda za nekog princa njenih godina.

Svi u njenom najbližem okruženju insistiraju da odabere za muža rođaka princa Alberta, koga je ona u detinjstvu srela i smatrala ga je uštogljenim i dosadnim.

Potencijalni mladoženja dolazi u London ne bi li mlada kraljica promenila mišljenje o njemu i pristala da se uda…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar