U trendu

Novi roman Isabel Aljende „Posle zime“

BEOGRAD – Isabel Aljende (1942) u svom najnovijem romanu „Posle zime“ u izdanju „Kosmos izdavastva“ preuzela je naslov iz rečenice Albera Kamija „Usred zime najzad sam otkrio da u meni živi nepobedivo leto“, jer ta rečenica najbolje definiše osećanja jednog od troje glavnih likova koji je posle 25 godina ponovo otkrio ljubav.

Aljende, rođaka ubijenog socijalistickog predsednika Čilea Salvadora Aljendea, stekla je svetsku slavu romanima „Kuća duhova“ (koji je ekranizovan) i „Grad zveri“ i do sada je napisala 223 knjige, ali i velik broj novionskih članaka, drama, knjiga za decu i prevedena je na 35 jezika. Smatraju je za najčitanbiju književnicu poreklom iz Latinske Amerike i jedna je od najuspešnijih.

Sada piše jednu knjigu godišnje koju obavezno započinje 8. januara, jer na taj dan je počela da piše svoju prvu knjigu „Kuću duhova“ koja joj je donela prvi veliki uspeh.

Omiljene teme su svet žena, ljubav (retko se završava srećno) sećanja, stvarna i izmiljena istorija Latinske Amerike, a često koristi formu magičnog realizma iako nije dosledna.

Posle dolaska na vlast Pinočea Isabela je morala da napusti Čile i 13 godina živi u Venecueli da bi se zatim preselila u SAD gde i danas živi.

Do sada je osvojila 60 nagrada iako joj mnogi osporavaju da nije tako dobar pisac da ih je sve zaslužila a posto rado prihvata da predaje kreativno pisanje dobila je već 15 počasnih doktorata.

Ideju za roman „Posle zime“, prema njenom kazivanju, dobila je na Božić 2015. godine u Bruklinu gde je videla kuću čiji je izgled upotrebila u romanu. Ne krije da je jedna od njenih prijatelja Rodžer Kukras bio inspiracija za ljubavnu romansu između dvoje zrelih ljudi Lusije i Ričarda koji su uz imigrantkinju Evelin tri lika koja nose celu priču .

Priča počinje krajem 2015. kada je Brukliun pogodila snežna oluja u kojoj je Evelin bez znanja svoje gazdarice pozajmila njen automobil u koji je udari Ričard Boumaster, univezitetski profesor koji u svojoj velikoj kući u Bruklinu živi sam sa četiri mačke, a stan u podrumu izdaje jednoj koleginici Lusiji, koja je Čileanka.

Svaki od ta tri lika ima nesrećnu prošlost koja ih opterećuje i dok traje snežna oluja igrom slučaja su upleteni u jedno ubistvo, a da o ubijenoj ženi čije su telo našli u gepeku oštećenog auta koji ih je spojio ne znaju ništa i tako se roman pretvara u triler sa neočekivanim razrešenjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.