najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi roman Orhana Pamuka – Crvenokosa

Objavljen je novi roman turskog nobelovca Orhana Pamuka – “Crvenokosa”.

Pripovijedajući o snažnoj ljubavi koju je 30 godina ranije doživio jedan gimnazijalac u kasabi u blizini Istanbula, Orhan Pamuk u romanu “Crvenokosa” upoznaje čitaoce sa velikim zločinom.

Dok sredinom osamdesetih godina majstor Mahmut, koji je kopao bunare na tradicionalan način, i njegov šegrt, “mladi gospodin” Džem, traže vodu na nepristupačnom terenu, jedna tajanstvena glumica svake večeri iznova priča stare bajke i priče u žutom šatoru koji se nalazi odmah izvan kasabe.

Sa jedne strane, roman govori o istinskom upoznavanju mladog junaka sa ljubavlju, ljubomorom, osećajem odgovornosti i slobode, a sa druge, raspravlja o temama kao što su odnosi između oca i sina, “autoritarizam” i razvoj individualnosti u različitim civilizacijama.

Čitalac će se u ovom romanu ponovo susresti, kako navodi izdavač, sa osnovnim legendama istoka i zapada, sa Sofoklovim “Kraljem Edipom” (oceubistvo) i Firdusijevim “Rustemom i Suhrabom” (ubistvo sina), te će se zapitati koliko stari tekstovi utiču na naše obične živote.

Da li prvo ljubavno iskustvo određuje čitav jedan život ili je samo snaga istorije i legendi ono što ispisuje našu sudbinu, pitanja su kojima se Orhan Pamuk bavi u svom 10. romanu.

Novi roman turskog književnika, autora knjiga “Muzej nevinosti”, “Zovem se Crveno”, “Čudne misli u mojoj glavi”, može se naći u svim bolje snabdevenim knjižarama u Crnoj Gori i Srbiji ili naručiti putem sajta www.novaknjiga.com.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike