U trendu

Novi Sad zvanično aplicirao za evropsku prestonicu kulture

Predsednik Organizacionog odbora kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture (EPK) 2021. godine Nemanja Milenković izjavio je na konferenciji za novinare da je danas zvanično predata aplikacija za kandidaturu Novog Sada za EPK.

Pomenutoj konferenciji za novinare održanoj u novosadskoj Gradskoj kući je, pored Milenkovića, prisustvovao i član gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić, koji je istakao da je jako dobro što su na vreme usvojeni svi dokumenti bitni za podnošenje kandidature.

„Najvažnija poruka koju smo na taj način poslali jeste da ćemo pitanja od opšteg društvenog značaja rešavati planski i sistemski nezavisno od promena u krugu donosilaca odluka. Takođe smo pokazali da građani i stručna javnost, to jest oni koji stvaraju kulturno-umetničke vrednosti imaju pravo da učestvuju u donošnju za njih važnih odluka“, rekao je Rožić.

On je naglasio da je uveren da će Novi Sad poneti laskavu titulu Evropske prestonice kulture, i da će time biti otvorena nova stranica razvoja kulture u Novom Sadu i Srbiji.

Nemanja Milenković je kazao da će kandidaturu Novog Sada oceniti članovi Panela nezavisnih eksperata iz oblasti kulture koje je imenovala Evropska komisija, koji će posetiti Novi sad 29. septembra, a da će konačna odluka o EPK biti doneta 13. oktobra u Briselu.

Milenković je predstavio i istraživanje koje je sprovela Agencija „Ninamedia“ u periodu od 17. do 29 avgusta, na uzorku od 1.202 ispitanika, a na temu kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

Prema toj anketi 73,5 odsto građana smatra da je Novi Sad grad kulture, 18,5 procenata nema stav, a svega 7,8 odsto se ne slaže sa tom konstatacijom. Polovina građana, njih čak 49 procenata je čulo za kandidaturu Novog Sada za EPK i znaju šta to podrazumeva, a 28 posto je čulo ali nema predstavu o znacenju tog procesa.

„Od sledeće nedelje na ulicama ćemo promovisati projekat Kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture nazvan „Novi Sad 2021″ tako da ćemo bliže upoznati građane o možda i najvažnijem događu za Novi Sad – izboru prestonice kulture“, rekao je Milenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.