U trendu

Novoizabrani akademici izlažu pristupne besede

BEOGRAD – Novoizabrani redovni članovi Srpske akademije nauka i umetnosti počeli su danas izlaganje svojih pristupnih beseda.

Akademici, koji su na nedavnoj Izbornoj skupštini iz reda dopisnih članova prešli u redovne članove, predstaviće narednih dana najveće domete svog naučnog i umetničkog stvaralaštva, kao i razmišljanja na teme kojima su posvetili svoje pozive.

Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić podesetio je da su na svake tri godine novoizabrani redovni članovi Akademije dužni da pristupe svojim besedama.

„U tom času oni dobijaju gotovo nerešiv zadatak, da za 25 minuta naprave jasnu skicu onoga što su radili decenijama, što je njihovo vjeruju kada je u pitanju nauka i umetnost kojima se bave, da nam skeciraju svoje uspehe, neuspehe i strepnje i upute svima nama poruku, koju od njih očekujemo“, rekao je Kostić pre obraćanja prvih besednika.

On je naglasio da je akademski život zanimljiv i nemilosrdan i da je među najtežim zadacima upravo pristupna beseda, kao „otisak njihovog prsta na naučnoj i umetničkoj karti Srbije“.

Kostić je rekao da se svojim pristupnim besedama 16 novoizabranih akademika pridružuje redu od 1.400-1.450 najznačajnijih naučnih i umetničkih umova Srbije.

Sekretar Odeljanja za matematiku, fiziku i geo-nauke akademik Gradimir Milovanović i sekretar Odeljenja hemijskih i bioloških nauka Vladimir Stevanović predstavili su akademike koji su danas pristupili svojim besedama.

Prvi među njima govorio je akademik Zoran Radović o superprovodnosti i magnetizmu, zatim je Milan Sudar održao besedu „Konodonti, fosili značajni za sagledavanje i tumačenje geološke prošlosti“, a Miodrag Mateljević je govorio o ograničenosti parcijalnih izvoda rešenja eliptičkih jednačina drugog reda u zavisnosti od graničnih uslova i primene.

Tema akademika Slobodana Milosavljevića je „Fitohemijski putopis“, Radmila Petanović je svoje izlaganje posvetila iIntegrativnoj taksonomiji („Novi pristup ili nova kovanica? Dometi u taksonomiji eriophyoidea (arthropoda, acari, acariformes)), a beseda Radomira Saičića nosi naziv „Totalna sinteza prirodnih proizvoda i razvoj sintetičke metodologije: nekoliko primera iz naše laboratorije“.

Sutra će se svojim besedama predstaviti akademici Miloš Kojić („Kompjuterski modeli u tehnici i medicini“), Zoran Krivokapić („Da li je sreća presudna za uspeh?“), Milorad Mitković („Dinamička fiksacija u ortopedskoj hirurgiji – od ideje do isceljenja“), Petar Seferović („Masovna, smrtonosna, izlečiva: savremema terapija srčane slabosti“) i Milica Stevanović („O insajderskoj perspektivi – pohvala figuraciji“).

Akademici Goran Petrović („Papir“), Zlata Bojović („Samosvojnost dubrovačke književnosti“), Milovan Danojlić („Za toleranciju“), Aleksandar Kostić („Kognitivna obrada jezika i verovatnoća“) i Ljubodrag Dimić („Jugoslavija i Sovjetski Savez 60-ih godina 20. veka“) svoje besede imaće u sredu, 15. maja.

Zanimljivo je istorijsko podsećanje da je u Srpskoj kraljevskoj akademiji, za svakog člana određivan poseban dan za pristupnu besedu.

Članovi koji su živeli izvan Srbije slali su izjave o saglasnosti te je tako Nikola Tesla napisao: „Vaš jučerašnji telegram doneo mi je vest da ste me primili u vaše neumrlo društvo kao pravog člana. To je retka i velika čast koju duboko osećam i potpuno cenim i primam s ponosom i zahvalnosti u nadi da će se tokom vremena smatrati bolje zaslužena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.