U trendu

Novootkriveni Leonardov crtež vredi 15 miliona evra, vlasnika novac ne zanima

„Izvanredan“ crtež Leonarda da Vinčija procenjen na 15 miliona evra otkriven je javnosti u ponedeljak u Parizu. Kada je anonimni vlasnik saznao o autorstvu crteža, mirno je odgovorio: „Imam ja preča posla od novca“.

Pariska aukcijska kuća Tajan izjavila je da nema sumnje da je „izvanredno otkriće“ jedno od osam crteža Sv. Sebastijana Mučenika koje Leonardo pominje u svom Atlantskom kodeksu. To je prvi Leonardov rad koji se pojavio u javnosti nakon više od 15 godina.

Tejd Prat, direktor za slike starih majstora u Tajanu otkrio je u razgovoru za „Njujork Tajms“ kako je bio u „nekoj gužvi“ kada je penzionisani doktor iz centralne Francuske pokucao na vrata aukcijske kuće u martu i izvadio crtež iz portfolija sa još četrnaest neuramljenih slika koji je pripadao njegovom ocu.

– Pomislio sam da je reč o zanimljivom crtežu iz 16. veka na kojem treba još da se radi – kazao je Prat za Njujork Tajms.

On je zatražio drugo mišljenje od Patrika de Basera, nezavisnog dilera i savetnika za stare majstore. On je odmah zaključio da je reč o levorukom umetniku, kao što je bio Leonardo. Takođe je primetio dijagramske studije svetlosti sveće propraćene minijaturnim beleškama karakterističnim za italijansku renesansu.

– Ne misliš valjda da je Leonardo? To bi prosto bilo neverovatno – upitao ga je Prat.

„Tajan“ je potražio i treće mišljenje od Karmen Bambah, kustosa za italijanske i španske crteže pri Metropolitenu u Njujork.

– Kada su mi pokazali crtež, oči su mi ispale – rekla je dr Bambah.

– Atribucija je nesporna, slučaj je jasan. Reč je o vrlo uzbudljivom otkriću. Ima toliko razmene ideja i energije u načinu na koji je Leonardo istraživao figuru, neke furiozne spontanosti. Kao da gledamo preko umetnikovog ramena. Srce mi uvek poskoči kad pomislim na taj crtež – rekla je Bambah. Ona smatra da je ovaj novootkriveni crtež najbolji od tri poznate studije za najverovatnije danas izgubljenu sliku „Sv. Sebastijana“.

Druge dve su u muzejima u Hamburgu i Bajonu. Bambah procenjuje da je crtež nastao između 1482. i 1485, tokom rane faze Leonardovog boravka u Milanu, gde je naslikao prvu verziju „Bogorodice među stenama“ danas u Luvru, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar