najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novosadskim pozorištima preti gašenje zbog zabrane zapošljavanja

Novosadskim pozorištima preti zatvaranje zbog odluke gradskih vlasti o otpuštanju svih radnika koji su zaposleni na odredjeno vreme ili su honorarno angažovani.

„Zbog zabrane zapošljavanja primorani smo da angažujemo ljude na odredjeno vreme. Od 43 radnika, osmoro njih je primljeno na odredjeno, medju kojima su dva glumca, ton majstor, majstor svetla, organizator scene. Bez njih, pozorište ne može da funkcioniše“, kazala je novinarima direktorka Pozorišta mladih Emilija Mrdaković.

Ona je objasnila da svim radnicima na odredjeno 31. decembra ističu ugovori o radu i dodala da nakon toga jedino što može je da „stavi ključ u bravu“.

„S obzirom da se medju ovim radnicima nalaze i portiri, odnosno čuvari zgrade, od 1. januara neće biti ni tog da zaključa“, kazala je Emilija Mrdaković.

Novosadsko pozorište (Ujvideki Szinhaz) koje svoje predstave izvodi na madjarskom jeziku i titluje ih na srpski, nalazi se u veoma sličnoj situaciji, rekao je novinarima direktor tog pozorišta Valentin Vencel.

„Medju honorarcima su dva glumca, režiseri, tonci i rekviziteri. Bez tih sedam radnika mi ne možemo da radimo“, rekao je Vencel.

Dodao je da je uputio protestno pismo gradskim upravama za finansije i kulturu, u kojem je zatražio da ga tačno obaveste koliko će radnika sledeće godine pozorište imati.

„Od 2001. godine radimo sa 51 zaposlenim od kojih su 44 u stalnom radnom odnosu, a povećali smo broj predstava i posete za više od 35 odsto, te gostovanja za čak 150 odsto. Nagrade neću ni da pominjem“, rekao je Vencel.

Predstavnici Gradske uprave nisu bili dostupni za komentare.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike