U trendu

Novosti: FCS nije podržao filmove „Đeca Kozare“ i „Žetva“

BEOGRAD – Filmski centar Srbije nije podržao projekat Lordana Zafranovića „Đeca Kozare“, a bez podrške ostao je i film „Žetva“ o nelegalnoj trgovini organima u „žutoj kući“ s kojim je konkurisao američki reditelj Paul Kampf, pišu „Večernje novosti“.

Zafranovićev film „Đeca Kozare“ o stradanju srpskog naroda u doba NDZ po treći put je odbijen na konkursu FCS, navodi list.

„Ograničena sredstva kojima je na ovom konkursu FCS raspolagala komisija, kao i kompleksnost ožzivljavanja epohe koja opravdano zahteva značajan budžet, razlog su odluke da se u navedenim okolnostima ne opredelimo za dodelu sredstava projektu „Đeca Kozare“ reditelja Lordana Zafranovića“, kaže se u saopštenju FCS.

Sam Zafranović navodi da je razočaran, jer je reč o izuzetnom scenariju, vrlo aktuelnom i da čitava priča oko ovog filma govori o nesređenoj situaciji u kinematografiji.

Kada je reč o filmu „Žetva“, u obrazloženju se kaže da, uprkos tome što je ta tema za našu zemlju izuzetno zanimljiva, nedostaje budžet.

„Procenat kojim bi FCS učestvovao u realizaciji je svega 14,95 odsto sredstava namenjenih snimanju, a pritom iznosi skoro celokupan budžet kojim ova Komisija trenutno raspolaže“, navodi se.

Zbog toga FCS predlaže producentu „Bandur filmu“ da sredstva potraži u stranim fondovima, pogotovo što je snimanje filma predviđeno u više zemalja, ili da se ukoliko ima vremena, prijavi na istom konkursu u februaru kada je planirano da FCS dobije znatno večha sredstva za raspodelu, pišu Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.