U trendu

NS: Zajedničko kreiranje kulture Francuske i Srbije

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević razgovarala je danas sa Manuelom Buarom, savetnikom za saradnju i kulturu Francuske ambasade i direktorom Francuskog instituta u Srbiji o nastavku tradiconalno dobre saradnja u oblasti kulture između naše dve zemlje.

Resorni sekretar je upoznala Manuela Buara, koji je nedavno preuzeo funkcije od dosadašnjeg direktora Francuskog instituta Žan – Batista Kizena, o aktivnostima i radu sekretarijata, apostrofirajući nadležnosti nad institucijama kulture, kojih je u Vojvodini dvanaest i koje su, kao i sam sekretarijat, otvorene za svaki vid kulturne saradnje, saopštila je Pokrajinska vlada.

Po rečima Dragane Milošević, zajedničko kreiranje kulture jeste bitno za sve nas, a imajući u vidu i postojanje Fondacije „Novi Sad 2021“, koja Novi Sad, predstavlja kao Evropsku prestonicu kulture, važno je da i naša dalja saradnja bude konkretizovana projektima.

Sagovornici su se složili da promocija francuskog jezika, pa samim tim i kulture, jeste jedan od glavnih ciljeva Francuskog instituta u Srbiji, ali da su i promocije francuskog filma, produkcije, muzike, audio-vizuelnih umetnosti, kao i književnosti – pođednako važne.

Katrin Fodri, ataše za kulturu u ambasadi Francuske u Srbiji, ovom prilikom naglasila je da postoji interesovanje da se unaprede već postojeći projekti Francuskog instituta, u vidu veće zastupljenosti na teritoriji Vojvodine, kao što je „Francuski filmski karavan“. Ona je dodala da će se sledeće godine održati i manifestacija „Noć književnosti“, koja bi pored francuske, preko drugih evropskih Instituta prisutnih u Srbiji, promovisale i druge evropske književnosti.

Sastanku su prisustvovali podsekretar Stanislav Radulović i saradnik u sekretarijatu Dragana Jovanović i Vladimir Marinković, rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar