U trendu

Nušić je i dalje naš najsavremeniji dramski pisac

Selektor Nušićevih dana u Smederevu Branislav Petković izjavio je da je za ovogodišnji Festival, koji će trajati od 6. do 17. aprila, odabrao je šest predstava, za koje misli da bi mogle da „isprate Nušićeve misli“.

Na prezentaciji selekcije u Smederevu, Petković je istakao da je Branislav Nušić „i dalje najsavremeniji domaći pisac“.

„U našoj sredini gde je tako nagao i vrtoglav skok od opanka do fraka i tako kratka distanca od varjače do javne govornice na koju se penju ženski tribuni – komedija ne može uvek izbeći tragičnu stranu smešnoga, kao ni komičnu stranu tragičnoga“, rekao je Petković .

U konkurenciji za nagradu na festivalu u Smederevu su Nušićev „Palilulski roman“ u režiji Egona Savina i izvodjenju ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, „Strujosek“, komedija Aleksandra Radivojevića u režiji Aleksandra Šabića koju će izvesti glumci Ateljea 212.

Komediju „Bizarno“ Željka Hubača, u rediteljskom čitanju Snežane Trišić, predstaviće beogradsko Narodno pozorište i Šabački teatar, a predstavu „Majstori, majstori“ Gorana Markovića, u režiji Milana Karadžića, igraće glumci Pozorišta „Boško Buha“.

„Laki komad“ Nebojše Romčevića, u režiji Nenada Gvozdenovića, izvešće glumci Kulturnog centra Čukarica, dok će „Klaustrofobičnu komediju“ Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića, izvesti glumci Zvezdara teatra.

Nagrada za životno delo Miri Banjac biće uručena 16. aprila, kada će dobitnica imati svoje glumačko veče.Tada će biti uručena i Nušićeva statueta rediteljki Milici Kralj za savremeno čitanje dramske literature.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.