U trendu

Obeležavanje 140 godina Kolarčeve zadužbine

BEOGRAD – Zadužbina Ilije M. Kolarca obeležiće u nedelju, 18. novembra, 140 godina rada.

U prepodnevnim satima biće dodeljene plakete Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2017/2018, a u muzičkom delu programa nastupiće violončelista Filip Tomić, najuspešniji mladi muzičar u 2017. godini.

Za 20 časova najavljen je koncert gudačkog kvinteta „Wiener Kammersymphonie“ iz Beča.

Zadužbina Ilije M. Kolarca osnovana je 1878. godine kao Književni fond i Fond za izgradnju Narodnog univerziteta i sve do danas ostvaruje svoju delatnost u skladu sa testamentarnom voljom svog osnivača.

Kolarčev narodni univerzitet je počeo sa radom 1932. godine.

U okviru Kolarčeve zadužbine deluju Centar za muziku, Centar za predavačku delatnost, Centar za nastavu stranih jezika, Likovna galerija, Art bioskop, novoformirana galerija za digitalnu i multimedijalnu umetnost „ArtLab“ i knjižara „Aleksandar Belić“.

Centar za muziku organizuje koncerte, muzičke promocije i edukativne programe u oblasti muzičke kulture, koji ovu instituciju čine posebnom i prepoznatljivom, kako zbog vrhunskih muzičkih umetnika koji su gostovali u Velikoj dvorani, tako i zbog promocije mladih muzičkih umetnika.

Centar za predavačku delatnost godišnje organizuje više od 200 predavanja, po konceptu dodatne doživotne edukacije, ali i promocije najnovijih naučnih istraživanja koja upućuju na razvoj i napredak u svim oblastima života.

Centar za nastavu stranih jezika, prva škola stranih jezika u Srbiji, ove godine obeležava 85 godina rada.

Zadužbina Ilije M. Kolarca je dobitnik svih najviših priznanja za svoj rad i ukupnu delatnost.

Predsednik Odbora Kolarčeve zadužbine, dr Aleksandra Belića, na svečanom otvaranju Kolarčevog narodnog univerziteta, davne 1932. godine, rekao je: „Prokrčiti nove puteve znanju i prosvetiti, moralnim, duhovnim i stvarnim disciplinama, stvoriti za njih naročito interesovanje, uzdići ljubav prema napretku, kulturi i znanju i zameniti takvim rapoloženjima u našem narodu, koliko se god više može, prazno provođenje vremena i često uzaludno traženje zadovoljenja dubljih i ozbiljnijih interesovanja – jedan je od krajnjih ciljeva kojima teži Kolarčeve narodni univerzitet“.

Ove su reči, kako naglašavaju iz Kolarčeve zadužbine, trajna su programska obaveza ove institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar