U trendu

Obeležen Dan slovenske pismenosti

BEOGRAD – Nastupom amaterskog kulturno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar“ i gostujućeg ansambla iz Bugarske „Bulgare“, i otvaranjem izložbe „Tragovi Ćirila i Metodija – fotografska biografija patrona Evrope“, sinoć je u Kombank dvorani u Beogradu obeležen Dan slovenske pismenosti.

Na izložbi „Tragovi Ćirila i Metodija – fotografska biografija patrona Evrope“, čiji je autor bivši ministar spoljnih poslova Slovačke Pavel Demeš, predstavljena je kolekcija fotografija posvećena misionarskim putovanjima svetitelja – u Moravsku i Arapsko i Hazarsko carstvo.

Izložba obuhvata 30 fotografija na kojima su prikazani spomenici kulture, likovna dela i drugi objekti materijalnog kulturnog nasleđa koji su povezani sa životom i delom solunske braće Ćirila i Metodija.

Ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova podsetila je da su Ćirilo i Metodije napravili glagoljicu, prvo pismo u Slovena.

„Njihovo versko i kulturno angažovanje među Slovenima imalo je veliki značaj ne samo za Slovake već za sve slovenske narode“, rekla je Repčekova.

Pomoćnica ministra kulture Srbije zadužena za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean rekla je da se obelezava uspomena na delo, rad i zaostavstinu prosvetitelja i misionara preteče i kulturnih i politickih diplomata, braće Ćirla i Metodija.

„Na ovaj nacin podsećamo se na znacaj njihove prosvetiteljske misije sa kojom smo postavili temelje pisma, jezika i pismenosti i kulture slovenskih naroda“, rekla je Drača Munteanova.

Na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona prema kome će se 24. maj – Dan Ćirila i Metodija, obeležavati kao državni praznik Dan slovenske pismenosti.

Dan slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.

Ministarstvo kulture i informisanja je pre dve godine uputilo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja inicijativu za izmenu i dopunu člana 5. Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojom bi se u red praznika koji se radno obeležavaju uveo Dan Ćirila i Metodija kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar