U trendu

Obeležen Svetski dan bioetike

BEOGRAD – Svečanom akademijom u Rektoratu Univerziteta u Beogradu danas je obeležen UNESKO-ov Svetski dan bioetike, a organizator je bio Centar za bioetičke studije kojem su rezultati ostvareni u prethodnom periodu omogućili da vodi UNESCO Katedru za bioetiku za Evropu.

Do kraja prethodne godine Centar za bioetičke studije je kompletirao osnivanje UNESKO katedri za bioetiku u svim evropskim zemljama. Centralnu proslavu, kojoj su prethodile mnogobrojne aktivnosti, otvorio je direktor Centra za bioetičke studije i šef UNESKO katedre za bioetiku za Evropu profesor Vojin Rakić, koji je najavio dalju saradnju sa svim relevantnim institucijama i zainteresovanim grupama kako bi i budući projekti koje Katedra i Centar sprovode bili uspešno realizovani. Prisutnima se obratio prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu profesor Predrag Bulat, koji je istakao važnost bioetike kao naučne discipline koja objedinjuje više raznorodnih polja savremene nauke i na taj način predstavlja važnu ulogu u razvitku društva u budućnosti.

Zamenica direktora Centra za bioetičke studije i direktora Sekcije za Srbiju UNESKO katedre za bioetiku profesorka Dušanka Krajinović je govorila o aktivnostima Centra i UNESKO katedre za bioetiku koje su sprovedene ove godine, te naglasila da odličan odziv na više desetina tribina i veliko interesovanje javnosti pokazuju kolika je potreba našeg društva za bioetičkim temama.

Dr Eva Kamerer, docentkinja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, govorila je o moralnim pitanjima koja bioetika danas postavlja, a učesnici svečane akademije naglasili su značaj bioetike za razvoj nauke u svetu, kao i ulogu instutucija u Srbiji u tom razvoju.

Bioetika je relativno nova naučna disciplina koja proučava ljudsko delovanje u odnosu na kompletan život, uključujući i čoveka, te pokreće pitanja koja otvaraju naučna otkrića i nove tehnologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.