U trendu

Obeleženo 90 godina od smrti Stepe Stepanovića

BEOGRAD – Povodom obeležavanja 90 godina od smrti Vojvode Stepe Stepanovića u njegovoj rodnoj kući u Kumodražu održana je Svečana akademija i opelo, saopštili su iz udruženja Adligat.

Vence na spomen ploču položili su predstavnik Gradske opštine Voždovac Bojan Mladenović i predsednik Udruženja ratnika i potomaka 1912-1918 Jovan Zarić, a prisutnima se obratio i Bojan Mladenović, član opštinskog veća.

Događaju je prisustvovala i praunuka Vojvode Stepe, Ivana Lučić, kao i učenici OŠ „Vojvoda Stepa“, hor Bisernice i KUD „Vojvoda Stepa“.

„Ne verujem u smrt Vojvode Stepe! Mogu samo da obeležavam i slavim njegov život. Takav život koji i posle 90 godina sve nas okuplja, greje i napaja hrabrošću, nadom, ljubavlju prema otadžbini i jednih prema drugima. Stepa se o svakom svom vojniku brinuo, iako je bio veoma strog. Tokom najžešćih borbi silazio je u rov, hrabrio i tešio svoje junake. Veliki nam je amanet ostavio vojvoda. Da budemo svesni i dostojni sami sebe. Da pobeđujemo u neravnopravnim bitkama. Nekada Austrijance, a danas da osvajamo znanje. Nekada oružjem, a danas kulturom…“ – rekao je u nadahnutom govoru Viktor Lazić, književnik i advokat i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, u kojem se nalaze materijali od prvorazrednog značaja o Prvom svetsku ratu i koje već godinama učestvuje u obeležavanju godišnjica Vojvode Stepe.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike