U trendu

Objavljeno šest finalista za književnu nagradu Man Buker

Romani o rascepkanim porodicama, o rascepkanoj Evropi i poremećenom stanju rasnih odnosa u SAD nalaze se medju šest finalista za prestižnu književnu nagradu Man Buker (Man Booker Prize) koji su objavljeni danas u Londonu.

Medju finalistima je „Hot Milk“ priča o sukobu roditelja i deteta britanske spisateljice Debore Levi (Deborah Levy),  „All That Man Is“ portret muškosti u rascepkanoj Evropi britanskog pisca rodjenog u Kanadi Dejvida Saleja (David Szalay) i „The Sellout“ satirično delo o rasi i rasizmu koje ruši tabue, američkog autora Pola Bitija (Paul Beatty).

U trci je i priča kinesko-kanadskoj porodici „Do Not Say We Have Nothing“ Madelen Tien (Madeleine Thien), uznemirujuća studija karaktera „Eileen“ američke početnice Otese Mosfeg (Otessa Moshfegh), kao priča o ubistvu u Škotskoj Grejema Makrea Berneta „His Bloody Project“, redak krimić koji je dobio odobrenje Buker sudija.  

Osim Debore Levi koja je bila finalista za Buker nagradu 2012. godine sa knjigom „Swimming Home“ većina ovogodišnjih finalista su relativno nepoznati autori, ali članovi žirija kažu da će njihova imena biti opšte poznata u budućnosti.

Predsednica žirija Amanda Forman rekla je da se panel nije namerno trudio da bira manje poznate autore već da su tražili „hrabrost i spremnost za preuzimanje rizika“.
 
Pobednik će biti objavljen na ceremoniji u Londonu 25. oktobra.

Ova prestižna nagrada je od 2014. godine otvorena za pisce iz celog sveta gde se govori engleski, dok je do 2013. godine bila rezervisana za pisce iz Britanije, Irske i zemalja Komonvelta. Romani moraju uvek da budu izdati u Velikoj Britaniji da bi mogli da konkurišu.

U maju je južnokorejska autorka Han Kang dobila Medjunarodnu Man Buker nagradu za roman „The Vegetarian“. Medjunarodna Man Buker nagrada je prestižno priznanje koje se dodeljuje za knjigu stranog autora pisanu na engleskom ili prevedenu na engleski. Ustanovljena je u 2005. i do sada je dodeljivana na svake dve godine, a od sada će biti dodeljina godišnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.