U trendu

Obnavljanje avganistanskih Buda

U martu ove godine, avganistanski Talibani su, pomoću tenkova, eksploziva i topova, srušili dva kipa Bude, druge po veličini u svetu, a među najstarijim prikazima Budinog lika uopšte. Kipovi visoki 53 metara, izgrađeni pre oko 1.800 godina, smešteni u udubljenju u steni, nalazili su se u središnjem delu zemlje, u dolini Bamijan, i nekada su predstavljali jedno od najvažnijih svetih mesta, koje su hodočastili budisti.

Posle dolaska Talibana na vlast, u Avganistanu su bili zabranjeni, između ostalog, radio, televizija, bioskopske projekcije i Internet, kao i bilo koji oblik „idolatrije i idolopoklonstva“. U martu je odlučeno da kipovi Bude ugrožavaju „čistotu muslimanske vere“ i, uprkos apelima iz celog sveta, protestima Ujedinjenih nacija i svetskih lidera, uništeni su. Nakon toga, delovi kipova su prodavani budistima, za koje su uništene statue oduvek imale poseban značaj.

Ovakvo nedelo je samo jedno u nizu: kulturna dobra se već dugo i sistematski uništavaju. Zbog toga je i Švajcarac Paul Bucherer blizu Ciriha osnovao Avganistanski institut i muzej, u kome se čuvaju dragocenosti koje su prokrijumčarene iz zemlje, sa namerom da se u nju vrate kada se politička/verska situacija promeni. Upravo je Bucherer pokrenuo inicijativu za ponovnu izgradnju kipova Bude, a u saradnji sa organizacijom New 7 Wonders Society, koja planira da prikupi dva miliona dolara sredstava za ostvarenje ideje. Naravno, početak radova, pored novca, zahteva i smirivanje i promenu situacije u Avganistanu, u kome bi se, na osnovu fotografija, istorijskih dokumenata i kompjuterskih 3D prikaza, obnovile Bude.

Srodne teme:

  • Kipovi Bude minirani i uništeni

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.