U trendu

Obnova Lazarevog grada u KruĆĄevcu

KRUĆ EVAC – Naredne četiri godine trajaće obnova stare srpske prestonice, koja je upravo počela, a za prvu fazu novac je obezbedilo Ministarstvo kulture i grad KruĆĄevac.

Četiri decenije nakon poslednjeg istraĆŸivanja u drevnom kompleksu KruĆĄevackog grada ponovo su se okupili arheolozi i konzervatori restauratori sa ĆŸeljom da staroj srpskoj prestonici, čiju je izgradnju knez Lazar zapoceo 1374. godine, povrate sjaj dostojan njenog istorijskog značaja, javlja RTS.

„U ovoj prvoj kampanji, koja je četvorogodiĆĄnja, upravo će se raditi rekonstrukcija, istraĆŸivanje na prostoru zapadnog bedema grada gde će se u visini od 2,5 metra obnoviti zapadni bedem u duĆŸini od 50 metara. Sve to pratimo arheoloĆĄkim istraĆŸivanjima, tako da kada jednog dana sagledamo potpunu sliku, imaćemo ĆĄta da prikaĆŸemo, na jedan novi, atraktivan način“, kaĆŸe Marin Bugar, arheolog Narodnog muzeja KruĆĄevac.

Prva saznanja o izgledu Lazarevog grada i ĆŸivotu iza njegovih zidina pruĆŸila su arheoloĆĄka istraĆŸivanja sredinom ĆĄezdesetih i krajem sedamdesetih godina, kada je odrađena i delimična obnova.

„Ovi obrisi koji se danas vide, sem DonĆŸon kule, su nadograđeni u tom nekom periodu tako da je to, moĆŸemo reći, prva jedna restauracija. Ovo ima nacionalni znacaj, a u nekim ĆĄirim okvirima kao turistička destinacija imaće značaj i mnogo ĆĄire“, kaĆŸe Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u KruĆĄevcu.

Dogodine će se raditi obnova severnih gradskih bedema, u trećoj fazi rekonstrukcija glavne DonĆŸon kule, a u zavrĆĄnici uređenje KneĆŸeve palate i pratećih objekata uz postavljanje dekorativne rasvete.

ZavrĆĄetkom sve četiri faze obnove srednjovekovni grad KruĆĄevac bitno će izmeniti izgled koji sada ima, a ĆŸelja je da u godinama koje dolaze, ukoliko se nađu dovoljna sredstva, prestonica moravske Srbije kneza Lazara dobije lik kakav je imala pre ĆĄest i po vekova, u vreme kada je sazidana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.