U trendu

Obnovljena fasada Galerije matice srpske, sutra otvaranje

Nakon šest meseci gradjevinskih radova, Galerija Matice srpske u Novom Sadu ponovo će sutra, u četvrtak, otvoriti vrata obnovljene zgrade za posetioce i ljubitelje umetnosti.

Otvaranje obnovljene galerije najavljeno je za sutra u 21 sat, kada će ispred zgrade biti celovečernji program, a na fasadi svetlosna projekcija.

Uz novu fasadu ispred Galerije od sada su i dve nove skulpture.

Najavljena priredba se „uklapa sa idejom Novog Sada kao evropske prestonice kulture – da kultura izadje izvan ustanova, da bude bliža gradjanima i da bude s njima u interakciji“, kazala je upravnica Galerije.

„Razlog zašto smo izabrali ovaj datum je taj što smo 1. juna 1958. godine otvoreni, a obeležavamo i 170 godina postojanja (od osnivanja 1847.). U tom jubileju zapravo krunišemo desetogodišnji rad na adaptaciji“, kazala je upravnica galerije Tijana Palkovljević Bugarski na konferenciji za novinare.

Obnovu fasade je platilo Ministarstvo kulture Srbije, a deo novca je uložila Galerija kroz saradnju s Vojvodjanskom bankom.

Palkovljević Bugarski je dodala da je ukupna suma iznosila 42 miliona dinara, plus 12 miliona koji su prethodno dati za adaptaciju krova.

Muzejska edukatorka Jelena Ognjanović kazala je da će ubrzo po otvaranju Galerije, biti tri izložbe: „Poklon zbirku Ivanke Acin“, „Šidijanke“ Save Šumanovića, i „Slike prolaznog sveta, odnosi francuskog i srpskog intimizma“.

„Kroz ove izložbe pokazaćemo našu tradiciju okrenutu prema spomen-zbirkama, prikazati našu dobru saradnju s muzejima i galerijama širom Srbije, a na poslednjoj izložbi publika će čak moći da po prvi put vidi neke od radova“, kazala je Ognjanović.

Programska direktorka Snežana Mišić najavila je da Galerija od sutra ima i novo radno vreme, produženo do 20 sati svakog radnog dana osim ponedeljkom, petkom do 22 sata, a viće otvorena i subotom.

„Novina je ponuda u našoj muzejskoj suvenirnici, sada je bogatija i sadrćžajnija, a ekskluziva su dizajnerske majice na kojima se nalaze motivi umetničkih dela iz galerije“, rekla je Mišić.

Program svečanog otvaranja počeće 1. juna tačno u 20.21 sat, što aludira na godinu kada će Novi Sad, uz Temišvar u Rumuniji, i Elefsinu u Grčkoj, biti jedna od tri Evropske prestonice kulture.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.