U trendu

Od lova na blago do eksplozuvne laboratorije

BEOGRAD – Objedinjeni pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, na desetak lokacija u Beogradu naučnici iz cele zemlje potrudiće se da 28. i 29. septembra nauku približe posetiocima svih uzrasta i da pozovu sve da kroz brojne izazove otkriju na koje načine nauka oblikuje svet.

Naučni lov na blago počeće u Biblioteci grada Beograda odakle će mališani kroz istraživačke zadatke biti upućeni do sledećih lokacija i konačnog cilja gde ih, uz stečeno znanje, čeka nagrada.

One koje od istraživanja grada više privlači putovanje planetom moći će pak na put oko sveta u svega šezdeset minuta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Kombank dvorani.

Tržni centar „Big fashion“ postaće u „Noći istraživača“ naučno igralište sa desetinama naučnih priča, izazova i zadataka.

Ljubitelji arheologije imaće priliku sa istraže Lepenski vir ili otkriju tajne antičkih mozaika, a istražujući vezu čoveka i sveta ispitivaće odnos ljudi prema životinjama i biljkama, najavila je Marija Rajičić iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Centar za promociju nauke otkriće tajne prošlosti Beograda uz pomoć starih fotografija i UV svetlosti, Muzej Vuka i Dositeja biće pretvoren u Etno ćoše u kojem će se preplitati etnologija i arheologija, stari zanati i veštine, a najveštiji će moći sami da istkaju suvenir.

U Francuskom institutu posetioce će dočekivati mladi srpski naučnici čiji su projekti finansirani od strane Evropske unije.

Fakultet za fizičku hemiju će otvoriti vrata svoje laboratorije u kojoj će, prema rečima Igora Paštija, zasvetleti komadi grafita, praviće se plazma nalik onoj koja ispunjava beskrajni prostor između planeta i zvezda i objašnjeno kako se penom stiže do zdravlja.

Ljubitelji matematike, igrica i mozgalica će u Pedagoškom muzeju moći da rese ceo vek stare matematičke zadatke, a pripremljena je i Velika naučna avantura tokom koje će najmlađi moći da zavire u učinionicu budućnosti, spasu svet od neznanja kroz nekoliko naučnih izazova ili da se pozabave crtanjem, dok će malo stariji naučiti kako da se oslobode stresa, kako da reše popularne medicinske ili tajnovite kriminalističke misterije.

„Noć muzeja“ se održava 28. septembra od 17 sati do ponoći i 29. septembra od 16 do 20 časova.

U susret naučnoj zabavi, 22. septembra Veliki naučni šou biće održan u „Big Fashion“ tržnom centru od 16 do 20 sati, naučni eksperimenti i radionice će tokom predstojećeg vikenda od 11 do 14 sati biti organizovani u Tržnom centru „Ušće“, a naučnici će se družiti sa posetiocima i u Kombank dvorani, u subotu od 18 do 20 sati i u nedelju od 12 do 14 časova.

Ulaz za sve posetioce „Noći istraživača“ je slobodan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar