U trendu

Od zabrane do top-lista: „Mein Kampf“ bestseler u Nemačkoj

Najnovija nemačka publikacija Hitlerovog političkog manifesta, „Mein Kampf“ (Moja borba), koja se ponovo pojavila u prodaji posle 70 godina, na dobrom je putu da postane bestseler u Nemačkoj.

Prema pisanju londonskog Gardijana, izdavač je već dobio 15.000 narudžbina za novo, dopunjeno izdanje zloglasne knjige.

Anotirano nacističko delo, koje u prodaji košta 59 evra, naćiće se ovog vikenda na 20. mestu liste bestselera koju objavljuje nedeljnik Špigl.

Izdavač knjige, Institut za savremenu istoriju u Minhenu, saopštio je da je povecćao tiraž, provobitno predviđen na 4.000 primeraka, kako bi zadovoljio potražnju.

Knjigu Mein Kampf, Hitler je napisao dok je bio u bavarskom zatvoru u Landsbergu, a prvi put je objavljena 1925.

Hitlerovo kapitalno delo, koje pored autobiografskih elemenata sadrži ideološka načela nacizma, bila je bestseler u Nemačkoj tokom 1930-ih godina, sa više od 12 miliona prodatih kopija.

Nakon rata, autorska prava na Hitlerovu knjigu su pripala  nemačkoj pokrajini Bavarskoj koja je odbijala njeno objavljivanje i distribuciju iz poštovanja prema žrtvama nacizma.

Prvog januara 2016., 70 godina posle firerove smrti, delo je postalo javno vlasništvo.

Novinari Špigla, Martin Deri i Klaus Vigrefe, opisali su čitanje novog izdanja knjige, dopunjene tumačenjima i primedbama sociologa i istoricara, kao „povremeno dosadno, ali korisno“, navodeći „da je svako ko je pročitao knjigu postao trajno imun na njen ideološki otrov“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.