U trendu

Od zlata knjiga

Kada se krajem osamdesetih godina prošlog veka prvi put pojavila "Zlatna knjiga" Dragana R. Filipovića, stekla je maltene kultni status među ljubiteljima fantastike i među ljubiteljima dobre knjige; na veliku žalost mnogih, ubrzo je postalo teško doći do primerka. To je, srećom, ispravljeno, pa je "Zlatnu knjigu" ponovo moguće nabaviti, ovog puta u novom izdanju.
Ako pogledate osnovnu priču, deluje kao nešto mnogo puta viđeno: neoprezni, nasilni i ne previše bistri probude drevnu silu koja kreće u krvavi pohod i potragu za predmetom velike moći. Samo, radnja se dešava u Titovom Užicu osamdesetih godina prošlog veka. Probuđena zla sila se predstavlja kao vila, iz delova mrtvih sastavlja svog poslanika koga ubeđuje da je Kraljević Marko i šalje ga u potragu za Zlatnom knjigom za koju ni sama ne zna šta bi tačno bila, samo da ima veliku moć, a kada se Kraljević Marko pokaže onoliko prkosan koliko biste i mogli od njega da očekujete, vila sastavlja novog poslanika, ovog puta Markovog ljutog neprijatelja, Arbanasa Musu Kesedžiju. Haos kreće u Titovom Užicu.
Na sve to dodajte veoma živopisne i s ljubavlju opisane lokalne likove: drugove policajce (vreme drugova i drugarica), radodajke koje se sve zovu Mica, sitne probisvete i moćnike. I duha Turčina koji ne shvata da je mrtav, već i dalje verno stoji na straži. I lokalnog alhemičara koji večito napravi zlato umesto kamena mudrosti. I… nećemo vam sve reči, otkrijte sami.
Premda ponešto iz "Zlatne knjige" može delovati zastarelo – nismo više u osamdesetim prošlog veka – i dalje se radi o odličnoj knjizi, veoma duhovitoj, očigledno pisanoj sa velikom ljubavlju. "Zlatna knjiga" se čita sa uživanjem, uz dosta smejanja, poneki zamišljeni trenutak, i rado se daje i dragim osobama kako bi i one uživale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.