U trendu

Odbrana Sokratova solunskog teatra na beogradskoj sceni

Predstava nacionalnog teatra iz Soluna „Odbrana Sokratova“ radjena prema Platonovom tekstu u režiji Dimosa Avdepozisa, gostovaće sutra u beogradskom Narodnom pozorištu, a komad će biti izveden na starogrčkom jeziku, uz titlovani prevod na srpski jezik.

Glumac Vasilis Karabulas, koji glumi Sokrata, rekao je na konferenciji za novinare danas u Beogradu da je starogrčki jezik bio najbolji način da se očuva Sokratova autentičnost i u potpunosti prenese njegova poruka.

„Sokrat govori o smrti, o svojim demonima koji su mu govorili šta da ne radi, a ne šta da uradi“, rekao je Karabulas.

Govoreći o svom liku, on je objasnio da se 70-godišnji Sokrat zapravo ne brani od optužbi koje ga terete da govori protiv bogova i da „kvari mlade“, već objašnjava i staje iza svojih stavova.

Prema njegovim rečima, publika u predstavi takodje preuzima aktivnu ulogu kao Sokratov sudija.

Predstava je gostovala u celoj Grčkoj, u Rumuniji, na Kipru i u Vijetnamu, a sada je prvi put pred beogradskom publikom.

Gostovanje je rezultat saradnje beogradskog Narodnog pozorišta i Državnog pozorišta Severne grčke iz Soluna, pod pokroviteljstvom grčke ambasade u Beogradu.

Ministar kulture i turizma regije Centralna Makedonija Aleksandros Tanos ocenio je da je ovo gostovanje prilog razvoju bliskih odnosa dva naroda koji već gaje zajedničke vrednosti, poput kulture i vere.

„Kultura i umetnost su ono što ujedinjuje narode“, rekao je Tanos.

Zamenica direktora Državnog pozorišta Severne Grčke iz Soluna Marija Cima kazala je da je tekst za svojevrsnu „reinkarnaciju“ Sokratovog sudjenja pripreman tri godine i da je predstava svuda gde je prikazivana nailazila na dobar odziv i reakcije publike.

Organizatori su naveli da je interesovanje za sutrašnji nastup u Beogradu veliko, a ulaznice se mogu nabaviti po ceni od 300 do 1.200 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.