U trendu

Odlazak Džejmsa Bonda: Preminuo glumac Rodžer Mur

Porodica proslavljenog glumca Rodžera Mura, zapamćenog po ulogama Džejmsa Bonda, objavila je na Tviteru da je glumac umro je u 89. godini života, saopštava Rojters.

U saopštenju objavljenom na glumčevoj službenoj stranici na društvenim mrežama stoji da je preminuo u Švajcarskoj nakon „kratke, ali hrabre bitke sa rakom“.

„Ljubav kojom je bio okružen poslednjih dana svog života bila je toliko velika da se ne može izraziti rečima. Znali smo da će se naša ljubav i divljenje uvećati nekoliko puta širom sveta, od strane ljudi koji su ga poznavali po filmovima i serijama koje je snimio, kao i radu za UNICEF“, stoji u saopštenju koji su potpisala njegova deca, Debora, Džefri i Kristijan.

U Srbiji je ostao zapamćen upravo po svojim ulogama u proslavljenoj filmskoj franšizi autora Iana Fleminga.

On je bio treći glumac po redu koji je tumačio ulogu Džejmsa Bonda, nakon Šona Konerija i Džordža Lezenbija.

On je tumačio ulogu proslavljenog tajnog agenta britanske obaveštajne službe čak sedam puta.

Imao je karijeru dugu osam decenija. Bio je najpoznatiji kao treća inkarnacija Džejmsa Bonda. Rođen je u Londonu 1927. i posle profesije manekena početkom pedesetih, potpisao je sedmogodišji ugovor sa MGM.

Ti prvi filmovi mahom nisu bili zapaženi, od „Interrupted Melody“ do „The King“s Thief“, ali mu je prelazak na male ekrane doneo prvu slavu.

Ostao je zapamćen kao Sajmon Templar u čuvenoj seriji „Svetac“.

Kada je reč o velikom platnu, Rodžer Mur je i u Srbiji ostavio neizbrisiv trag po ulogama u proslavljenoj filmskoj franšizi autora Iana Fleminga.  Pustolovine poznatog britanskog tajnog agenta Mur je oživeo čak sedam puta na velikom platnu.

Mur je bio posvećen humanitarnom radu, zahvaljujući pre svega poznanstvu sa Odri Hepbern.

Postao je Unicefov ambasador dobre volje 1991, a ordene Britanskog kraljevstva dobijao je 1999. i 2003.

„To što sam dobio titulu viteza za svoj humanitarni rad više mi je značilo nego da su mi ga dali za glumu. Verovatno bi se mnogi pitali, šta to jedan glumac zna o svetskim problemima? Ali radom za Unicef postao sam stručnjak za razna pitanja – od malog rasta do prednosti dojenja. Osećam se vrlo privilegovano“, pričao je Mur.

Najviše gledan film u kojem je Rodder Mur igrao je „Oktopusi“ iz 1983. godine, kada mu je uloga Džems Bonda donela svetsku slavu.

U jednom od intervjua Mur je istakao da je „uvek imao uspeha sa ženama“.

„Tokom godina sam imao vlastiti sajam lepih žena. Ne mogu reći sa koliko sam ih bio jer sam gospodin. Ono što je još važnije od svega, to jednostavno ne mogu ni izračunati. Imao sam više žena nego Džejms Bond“, rekao je tada 84-godišnji Mur.

Pre godinu dana Mur je imao porodičnu tragediju, jer je njegova ćerka Kristina Knudsen preminula u 47. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.