U trendu

Održana Generalna skupština Unije Teatara Evrope u JDP

BEOGRAD – Generalna skupština Unije teatara Evrope (UTE) održana je tokom vikenda u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, saopštili su danas iz JDP-a .

Na skupštini su teatri, članovi UTE, predstavili svoje aktivnosti u narednom periodu a poseban akcenat je stavljen na predstojeći teatarski festival Unije koji se održava u Klužu u Rumuniji od 19. do 30. novembra.

Na ovom festivalu će učestovovati sva pozorišta, članovi Unije, a JDP će predstavljati „Lorencačo“Alfreda de Misea u režiji Borisa Liješevića.
Jugoslovensko dramsko pozorište bilo je domaćin konferencije UTE i 2012. godine kada je glavna tema bio veliki evropski projekat „Pali anđeo istorije“ kojim su teatri, članovi Unije širom Evrope, obeležili godišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Inače, UTE je najznačajnija teatarska organizacija u Evropi čiji članovi su najvažnija evropska pozorišta kao što su „Pikolo“ teatar iz Milana, „Teatro di Roma“ iz Rima, Nacionalni teatri iz iz Atine i Soluna, Teatar „Mali“ iz Moskve, a JDP je članica mreže najznačajnijih pozorišnih kuća Evrope od 2006.

Takođe, JDP je jedino pozorište iz regiona u ovoj organizaciji, a zanimljivo je da su svega četiri pozorišta iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji članovi UTE, dva iz Rusije, jedno iz Izraela i jedno iz Srbije (JDP).

Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović član je upravnog odbora Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.