U trendu

Održana komemoracija povodom smrti Zorana Cvetanovića

BEOGRAD – U sali bioskopa Roda Cineplex danas je održana komemoracija povodom smrti Zorana Cvetanovića, osnivača i vlasnika distributerske kuće Art Vista, kojoj su prisustvovali porodica, veliki broj prijatelja, poslovnih partnera i filmskih radnika.

Opraštajući se od Cvetanovića, glumac i producent Dragan Bjelogrlić. Bjela prisetio se leta 1998. kada je na istom ovom mestu, prisustvovao otvaranju bioskopa.

„Posle pretvaranja lokalnog mesnog komiteta u bioskop Roda, Zoran Cvetanović je rešio da napravi i bioskop na otvorenom, bioskopsku baštu, prvu takve vrste na Banovom Brdu. Dok su se širom Srbije bioskopi pretvarali u kafane, kockarnice, kladionice i bordele, dok je Beograd film slavno propadao i zatvarao sale, Zoki je rešio da sanja svoj san. Da pravi bioskope. Zoki je otvorio svoju bioskopsku baštu projekcijom filma ‘Rane’. Došli smo svi. Cela ekipa. Veče je bilo tmurno, kao i cela 98…kao i devedesete…bašta je bila poluprazna…Zoki se nervirao, a to je, u stvari, bilo jedno divno veče koje nam je u život donelo još jednog čoveka spremnog da živi svoje snove, još jednog ludaka zaraženog celuloidnom trakom“, kazao je Bjelogrlić.

Te večeri, naglasio je on, srpski film je dobio značajno pojačanje, a da toga niko nije bio svestan…“osim možda Zorana, koji je nije bio spreman da odustane od svog sna“.

Podsetio je da smo u narednih 20 godina mogli da vidimo životnu priču koja je podsećala na „Zlatno doba Holivuda“.

„Gledali smo kako od drvenih stolica u renoviranoj mesnoj zajednici nastaje najveći domaći lanac sinepleksa u Srbiji. Kako se srpskom dovitljivošću, putem mobilnih projektora, prave bioskopi tamo gde ih nema i gde su ih svi davno zaboravili. Gledali smo Zokija kako tvrdoglavo uspeva…uprkos svemu“, rekao je Bjelogrlić.

„Prošle jeseni na premijeri filma ‘Južni vetar’, u kojem je Zoki bio koproducent, podsetio sam ga na ono veče otvaranja bioskopske bašte Roda. Popili smo piće za zajedničke početke. Bio je to, na žalost, jedan od naših poslednjih razgovora“, kazao je Bjela, naglasivši da je Zoran bio veliki poznavalac filma.

„Voleo je domaći film i bio njegova najveća podrška od svih distributera i prikazivača. Znam da je otišao rano i da je mogao još mnogo toga da nam da…ali znam i da je jedan od retkih koji je uspeo da odsanja svoj san…“, rekao je Bjela.

Od Cvetanovića se oprostio i Nebojša Nele Garić, producent serije i filmova „Vojna akademija“, podsećajaći da je Zoran uspeo da svojom energijom i etntuzijazmom obnovi bioskopsku mrežu u Srbiji i što je verovatno najvažnije podigne svest kod publike o značaju srpskog filma.
“Uvek je bio aktivan i koristan sa svojim idejama, predlozima i savetima u svemu gde je bio angažovan. Umeo je da podeli radost tuđeg uspeha, da podrži svaki domaći film i na kraju mu se to vratilo sa filmom ‘Južni vetar’. Profesionalni, etički, ljudski…Zorane, neka te nosi ‘Južni vetar’ i čuva ‘Vojna Akademija'“, rekao je Garić.

Zoran Cvetanović sahranjen je danas na Centralnom groblju.

Preminuo je 4. jula u 61. godini, posle duge i teške bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.