U trendu

Održana komemoracija Velimiru Ćurgusu Kazimiru

BEOGRAD – U prisustvu porodice, prijatelja i kolega danas je održana komemoracija povodom smrti Velimira Ćurgusa Kazimira.

Velimir Ćurgus Kazimir bio je jedan od osnivača NUNS i borac za medijska prava i slobode.

Ćurgus Kazimir je bio član je Srpskog PEN centra.

Autor je desetak knjiga proze i eseja na temu kulture i kulturne politike.

Njegovi eseji i knjige prevođeni su na engleski, francuski, nemački, španski, poljski ijapanski, a priredio je više knjiga na temu odnosa medija, politike i kulture.

Dobitnik je Međunarodne nagrade za esej časopisa Lettre International u Vajmaru, 2000.godine.
Uspešno se bavo i slikarstvom, posebno kombinovanim tehnikama na papiru.
i imao je pet samostalnih izložbi.

Na početku komemoracije u Media centru obratio se novinar Veran Matić koji je kazao da je Ćurgus Kazimir ostavio neizbrisiv trag u životima svih koji su ga poznavali i svakodnevici zemlje u kojoj živimo.

„Svakako naš prijatelj je bio renesansni čovek sa mnogo veštine, interesovanja, talenata i vrednosti…U osnovi svega toga je bilo novinarstvo i na tom planu sam najviše sarađivao sa njim. Kazimir se sjajno uklopio u medij koji sam vodio koji je osim radija imao kulturni centar i izdavačku delatnost. Sećam se akcije „Debeli Srbi protiv sankcija“ ili programa u Rexu kojima je sa velikim entuzijazmom davao doprinos“ kazao je Matić.

On je dodao da je Kazimir i slikao, pisao poeziju, imao blog, veb stranicu…

„On je i jedan od pionira novinarske analitike. Medijski arhiv Ebart je njegov zalog za budućnost ovog društva. Bio je most između medija i nevladinih organizacija…“ kazao je Matić.

Novinar Dušan Mašić je govorio o svom prijateljstvu sa Velimirom Ćurgusom Kazimirom.

„Bez obzira što je za sobom ostavio mnogo toga vrednog čemu se možemo vraćati kad god poželimo, mnogo će nam nedostajati. Kaza je bio moja generacija. Znam da mu je u krštenici pisalo da je rođen 1948. godine ali ista smo generacija jer smo razmišljali na isti način i dopunjavali jedan drugom rečenice.“ kazao je Mašić. Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je Kazimir bio izuzetan čovek koji je uspevao da zasmejava druge ljude u situacijama koje nisu bile nimalo duhovite.

„Ljudi koji umeju da zasmeju druge ljude na plemenit način produžavaju život svima oko sebe. Kaza je bio moj drug koji me je držao za ruku kada sam prelazila Dunav na vojnom transporteru za vreme bombardovanja 1999. godine. Nudio je svima vedar duh u teškim vremenima“ kazala je Liht.

Poverenik za zaštitu informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je napomenuo da je Kazimir mogao da radi puno različitih stvari na izuzetan način i podvukao da je bio sjajan , novinar, urednik, istraživač.

„Bio je i sjajan slikar i pisac…Sećam se njegove izložbe od pre desetak godina koja me je totalno fascinirala“ kazao je Šabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar