U trendu

Okrugli sto o Kazahstanu na Alfa BK univerzitetu

BEOGRAD – Okrugli sto sa temom „Konstruktivni društveni dijalog – osnova stabilnosti i prosperiteta Kazahstana održan je danas na Alfa BK univerzitetu.

Moderator dijaloga bila je Jozefina Beke Trivunac rektorka Alfa BK Univerziteta.

Uvodnu reč imao je Asen Kaškenov, otpravnik poslova u Konzulatu Republike Kazahstan u Beogradu.

Kašenkov je napomenuo da je 2. septembra novi predsednik Kazahstana, Kasim Žomart Tokajev, na sednici parlamenta istupio sa porukom koja govori o daljem viđenju razvoja Kazahstana.

„Ta poruka je bila orjentir za parlament u daljoj organizaciji vlasti i čitavo društvo u smislu razvoja Kazahstana. Naš predsednik je govorio o nizu inicijativa koje su se odnosile na povećanje efikasnosti državne uprave, obezbeđivanja prava, sloboda i sigurnosti građana, kao i razvoja privrede, modernizacije sistema, socijalnih usloga za građane…Posebna pažja je posvećena povećanju višepartijskog sistema i političke konkurencije“, kazao je Kaškenkov.

On je dodao da će se sve reforme u budućnosti odvijati po utvrđenom kursu koji se pokazao izrazito efikasnim.

„Predsednik Tokajev najavio je reforme u Kazahstanu koje će pomoći razvoju našeg društva. Politička transformacija u našoj zemlji se nastavlja i sve reforme će se provoditi sukcesivno bez naglih skokova unapred. Ekonomske reforme nisu moguće bez promene društveno-političkog života. Da bi naše društvo napredovalo mora da ima jakog predsednika, uticajni parlament i odgovornu Vladu“, kazao je Kaškenkov.

Otpravnik poslova u Konzulatu Republike Kazahstan u Beogradu istakao je ideju predsednika Tojaeva da se ojača civilno društvo i status nevladinih organizacija.

„U perspektivi, na dugi rok, razvoj društva zavisi od razvoja pluralizma i višepartijskog sistema. Posebna pažnja biće usmerena na razvoj državne uprave i broj zaposlenih u državnim institucijama biće smanjeno za četvrtinu, a međureligijski i međuetnički dijalog biće prioritet u razvoju društva jer u Kazahstanu živi više od 120 naroda“, kazao je Kaškenkov i najavio posebne mere u oblasti socijane zaštite.

„Gradićemo 30 hiljada stanova za 30 hiljada siromašnih porodica sa puno dece. Predsednik Tokajev je najavio rešavanje tog problema u naredne tri godine što znači da ćemo graditi 10 hiljada stanova za godinu dana“, kazao je Kaškenkov.

Poslanik u srpskom parlamentu Dragomir Karić istakao je da postoji mnogo oblasti za unapređivanje saradnje između Srbije i Kazahstana i između dva prijateljska naroda.

„Politički odnosi između Srbije i Kazahstana na izuzetno visokom nivou što daje priliku privrednicima koji slede te dve politike da pomognemo put razvoja obe države. Mapa puta razvoja odnosa između dve zemlje se poštuje i immao izuzetnu kulturnu razmenu sa gostovanjima kulturno-umetničkih društava dve zemlje“, kazao je Karić i dodao da kroz sport, kulturu umetnost i mnoge druge nevladine projekte imamo šansu da predstavimo Srbiji moderni Kazahstan i obrnuto.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da pronađe svoju priliku i mesto u ogromnim infrastrukturnim projektima u Kazahstanu.

„Gradiće tih 30 hiljada stanova i to je prilika da srpske kompanije da rade i grade tamo“, kazao je Karić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.