U trendu

Opera Sankt Peterburga u Madlenianumu sutra i u ponedeljak

Opera Sankt Peterburga nastupiće prvi put na velikoj sceni zemunskog „Madlenianuma“ sutra, u subotu, 24. juna, i u ponedeljak, 26. juna predstavama „Ne samo ljubav“ Radiona Ščedrina i „Veridba u manastiru“ Sergeja Prokofjeva.

Umetnički direktor Opere Sankt Peterburga i reditelj Julij Aleksandrov rekao je danas novinarima da mu je drago što su došli u Srbiju u trenutku kada to pozorite puni 30 godina koje će obeležiti u Beogradu.

On je kazao da je opera „Ne samo ljubav“ posvećena Ščedrinovoj supruzi, velikoj ruskoj balerini Maji Pliseckoj i da je to delo o ljubavi.

„Naša opera se zove ‘Ne samo ljubav’, ali je opera o ljubavi sa prekrasnom muzikom koja će naći put do srca publike“, objasnio je Aleksandrov na konferenciji u Hotelu „Cepter“.

On je kazao da je ta opera prvi put izvodjena u Sovjetskom Savezu u kojem nije bila prhvaćena, jer je, kako je naveo „publika videla sebe, obične ljude koji vole, ali su i požudni i ljubomorni“.

Aleksandrov je kazao da u operi „Veridba u manastiru“ igraju glumci starosti oko 26 godina.

„To je komedija, koja uklanja barijeru izmedju glumaca i publike“, rekao je on.

Direktorka opere i baleta „Madlenianum“ Branka Radović kazala je da je do saradnje došlo tako što je videla da jedan ruski reditelj režira svuda u svetu i poželela da dodju u Srbiju.

„Oni su došli, njih je oko 100 i tu su sa dve potpuno nepoznate opere u Srbiji“, objasnila je Radović.

Ona je dodala da je reditelj Julij Aleksandrov uspeo da klasične opere predstavi na savremen način“, rekla je ona.

„Obe su komične. Prva je ljubavna i podseća na mjuzikl“, kazala je Radović i dodala da obe opere imaju i edukativnu vrednost.

Opere „Ne samo ljubav“ i „Veridba u manastiru“ biće izvedene na velikoj sceni „Madlenianuma“ u 19.30 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.