U trendu

Oproštaj od velikana

Poznati srpski kompozitor Konstantin Kosta Babić, dugogodišnji muzički kritičar, profesor i šef katedre za muzičku teoriju na beogradskom Fakultetu Muzičkih Umetnosti, preminuo je u Beogradu u 83. godini.
Studije kompozicije Konstantin Babić je završio 1955. godine u klasi Milenka Živkovića, a od naredne godine predavao je teorijske predmete u muzičkoj školi "Stevan Mokranjac". Sredinom šezdesetih godina prošlog veka usavršavao se na čuvenoj rimskoj akademiji Santa Sesilija, a profesor na Beogradskoj muzičkoj akademiji postaje 1966. godine i ostaje predavač na tom fakultetu sve do penzije. Bio je čest član žirija na brojnim uglednim ovdašnjim i međunarodnim muzičkim festivalima i takmičenjima.
Konstantin Babić će ostati upamćen kao autor scenske i filmske muzike i stotinak solističkih, kamernih, vokalno-instrumentalnih i simfonijskih dela, među kojima su poznata "Orfej među šljivama" na tekst Oskara Daviča, kao i "Razbrajalice", "Zagonetke", "Lovačka svita"… Ovog plodnog umetnika i njegovo delo krase autentičan izraz, vedar duh i istančana duhovitost, poštovanje tradicije i srpske muzičke baštine. Četvorostruki je dobitnik nagrade Stevan Mokranjac (1970, 1971, 1972 i 1980), Mlado pokoljenje (1953), Nagrade JRT-a (1971 i 1972) i Plakete Skupštine grada Beograda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.