U trendu

Oproštaj sa XX vekom – vekom filma

Od 5. do 28. decembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta „Oproštaj sa dvadesetim vekom – vekom filma“, istražuju se razvoj i dostignuća filmskog stvaralaštva u Srbiji i na jugoslovenskom prostoru.

U saradnji sa Akademijom filmske umetnosti i nauke i Institutom za film, Jugoslovenska kinoteka je u svom Muzeju (u Kosovskoj ulici) priredila multimedijalni projekat „Oproštaj sa XX vekom – vekom filma“. Do 28. decembra biće održane četiri stručne tribine na kojima će biti raspravljano o najaktuelnijim temama domaćeg filma, dok će svakodnevne projekcije obuhvatiti 50 najboljih igranih filmova i dokumentarnih dela, u rasponu od „Krunisanja kralja Petra“ (1904), do „Virdžine“ (1991) reditelja Srđana Karanovića. Uz sve to, ovaj poduhvat obuhvata niz pratećih, specijalizovanih tematskih izložbi: fotografija, plakata i drugog materijala od istorijskog značaja.

Na kraju ovog programa, 28. decembra, biće održana i svečana akademija, na jubilej 105. godišnjice prvog javnog prikazivanja „kinematografa“ braće Limijer 1895. godine u Parizu, koji je prihvaćen kao dan rođenja medija i umetnosti filma. Izborom 50 najboljih filmova iz produkcije srpske kinematografije obuhvaćena su dela od kojih su mnoga osvajala najviša priznanja na najpoznatijim svetskim festivalima, čime će se potvrditi činjenica da je film izvanredno uspešno predstavljao našu nacionalnu kulturu u najširim međunarodnim okvirima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.