U trendu

Otvoren 56. Oktobarski salon

U Muzeju grada Beograda večeras je svečano otvoren 56. Oktobarski salon, čija je tema „Ljubavni zanos: prolazna tema u savremenoj umetnosti“.

Posetioci će do 6. novembra, moći da pogledaju radove 67 savremenih umetnika iz 26 zemalja po izboru umetničkog direktora – britanskog kustosa Dejvida Eliota.

Otvarajući izložbu, Eliot je kazao da je to izložba o „odgovornosti i svemu ostalom“.

„Ako svet možemo da vidimo kao bol, verujem da imamo volju da stvari učinimo boljim. Ako je pacijent svestan bolesti, može da je izleči. Ako shvatimo da smo bolesni od neponašanja, tu bolest možemo da izlečimo i stvari učinimo boljim“, rekao je Eliot.

On je dodao i da sama tema ovogodišnjeg salona „Ljubavni zanos“ govori o trenutku i prolaznosti.

„Ljubavni zanos traje samo tren, a ljubavni bol čitav život. To je napisano pre mnogih revolucija, krvavih okršaja i ekonomskih sukoba. Normalno je stanje da sreća traje kratko, a bol čitavu večnost“, rekao je Eliot.

Govoreći o postavci 56. Oktobarskog salona, Eliot je rekao da su umetnici uradili neverovatan posao, a da su neki specijalno za izložbu pravili svoje radove.

Prisutnima se obratila i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, koja je kazala da se izložba dugo spremala, a da su svi problemi usput i uspešno rešavani.

Otvaranju 56. salona prisustvovao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i brojne ličnosti iz kulturnog života Beograda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.