U trendu

Otvoren 57. Oktobarski salon

BEOGRAD – U Muzeju grada Beograda svečano je otvoren 57. Oktobarski salon, na kome će u narednih šest sedmica, pod sloganom „Čudo kakofonije“, svoja dela u pet prostora predstaviti 72 umetnika iz celog sveta.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić podsetila je da je prethodni Oktobarski salon imao 17.000 posetilaca i dodala da sada očekuju mnogo veću posećenost.

Kako je navela, ovaj Oktobarski salon obećava da bude jedan od najboljih do sada, dodajići da se strategija kulture Beograda mnogo promenila.

Pre četiri godine, naime, budžet za kulturu je bio 37 odsto manji nego što je sada, a rezultat većeg ulaganja, ocenila je Jevtić, je i kvalitet svih manifestacija i rada svih ustanova kulture u Beogradu.

Za Oktobarski salon, inače, ove godine je izdvojeno 30 miliona dinara.

Vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Beograda Gordana Goncić rekla je da je za njih priprema Oktobarskog salona bilo „čudesno putovanje“ i da su im umetnički direktori i kustosi Danijel i Gunar Kvaran podarili novi pogled na svet umetnosti.

Ona je navela i da je Oktobarski salon u Beograd ove godine doveo sve savremene vizuelne umetnosti u svoj njihovoj raznovrsnosti i različitosti, a da je „kakofonična struktura izložbe premostila nacionalne, rasne, rodne, generacijske, klasne i sve druge kategorije“.

Na Salonu učestvuje 72 umetnika iz čitavog sveta, a zahvaljući „Balkan projectu“ i Mariji Karan biće priređen poseban događaj posvećen performansu.

Gunar Kvaran je objasnio da je koncept Oktobarskog salona zasnovan na raznovrsnosti i da odražava svetski trend – da više ne postoji dominantnan model ili pokret u umetnosti.

Kako je objasnio, u svetu više ne postoji jedan umetnički centar, već mnoštvo u svim zemljama i na svim kontinentima i Oktobarski salon treba upravo da prikaže taj diverzitet umetničkog sveta.

Glumica Marija Karan, osnivač organizacije „Balkan project“ za promociju savremene vizuelne umetnosti, otvorila je Oktobarski salon sa željom da Beograd uvek sija kao večeras.

Tom Saks je u okviru svog performansa lansirao rakete u nebo Beograda, čime j Beograd lansirao među zvezde i postavio ga na sam vrh sveta, rekla je Karan i poželela da Beograd uveka sija kao što je to večeras.

Pre otvaranja izložbu u Muzeju grada Beograda obišli su premijerka Ana Brnabić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji su razgovarali sa umetnicima i pohvalili koncept Oktobarskog salona.

Brnabić je rekla da Oktobarski salon čini da Srbija bude svet u malom i da su kultura i umetnost nešto što svakom društvu treba da bude moderno, savremeno i konkurentno.

Do 28. oktobra publika će imati priliku da spozna izuzetnu raznolikost savremene svetske umetničke produkcije, to i na planu sadržaja, ali i u domenu korišćenih materijala, podloga, tehnika i jezika.

Umetnici svih generacija, različitog porekla i senzibiliteta, počev od Larija Bela, Eroa, Anselma Kifera, Žan-Žaka Lebela, Joko Ono, Vladimira Veličkovića ili Dušana Otaševića, umetnika aktivnih od šezdesetih godina, pa sve do Atine Papadopulos, Darje Bajagić, Maje Đorđević, Jelene Mijić, Paula Nimera Pežote, Hane Vajnberger ili Urbana Celvegera, najnovijih predstavnika aktuelne scene, kao i afirmisani umetnici Sindi Šerman, Cao Fej, Romuald Hazum, Fabris Iber, Bjarn Melgor, Takaši Murakami, Helen Marten, Torbjern Redland, Tom Saks, Anika Ji – svako na svoj način predstavlja deo kakofonije umetnosti.

Izložba je postavljena u Kulturnom centru Beograda (Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podroom), Muzeju grada Beograda, Galeriji Remont, U10 umetničkom prostoru i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Predviđen je i bogat prateći program – javna vođenja, tematska vođenja stručnjaka i profesionalaca iz oblasti kulture (istorije umetnosti, filma, arhitekture i dr), radionice za decu i mlade, razgovori sa umetnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.