U trendu

Otvoren festival animiranih filmova mladih Srbije i Evrope „

JAGODINA – U Kulturnom centru u Jagodini u toku je Šesti festival animiranog filma za decu i omladinu „Animator fest“, koji će trajati do 16. septembra, i na kome će biti prikazano 90 filmova mladih animatora iz  Srbije i Evrope.

Festival, koji je sinoć otvorila zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović, počeo je prikazivanjem filmova nastalih u okviru međunarodnog interkulturalnog projekta na daljinu „Muljt most – Rusija – Srbija“ (Most prijateljstva Rusija – Srbija), koji nemaju takmičarski karakter.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada  Jagodine a organizator je Kulturni centar.

„Za festival ove je godine bilo prijavljeno 1.117 filmova iz 65 zemalja, a selekciona komisija se odlučila za 90 flmova za zvaničnu takmičarsku  konkurenciju“, izjavila je za Tanjug urednica kulturnog programa Kulturnog centra u Jagodini Marija Vulić.

Ona je navela da okosnicu festivala čine projekcije animiranih filmova, radionice za decu, izložbe i drugi programi.

„U ovom izdanju festivala prvi put smo otvorili kategoriju profesionalnih filmova namenjenih deci i mladima, dodala je Vulićeva.

U žiriju festivala su animator i dizajner zvuka iz Nemačke Andrea Martinjoni, direktorka Državne institucije kulture i kinematografije Ministarstva kulture ruske oblasti Novosibirskog i profesor na Fakultetu  dramnskih umetnosti u Beogradu Narcisa Darijević – Marković.
  Pre zvaničnog otvaranja festivala u holu Kulturnog centra otvorena je izložba ilustracija „U ramu pesme“ Marice  Kucušić.

Na festivalu će biti upriličene još dve izložbe: ručno rađenog veza kadrova iz animiranog filma „Ružna bajka“ Radostine Nejkove iz Bugarske i izložba u oblasti grafičkog dizajna studenata Faklulteta umetnosti u Nišu.

Cilj festivala, koji je prošle godine prerastao u međunarodni kulturni događaj – Evropski festival  animiranog filma dece i mladih, jeste popularizacija dečijeg filmskog stvaralaštva u oblasti animacije i  povezivanja škola i klubova animacije iz čitave Evrope, kažu u Kulturnom centru.

Marija Vulić je istakla da je ono što je najveće bogastvo festivala mogućnost da se na jednom mestu okupe deca i mladi iz raznih delova Evrope, da se druže, razmenjuju iskustva – iz Italije, Ukrajine, Bugarske, Rusije, BiH, Nemačke, Francuske, Poljske, Španije, Litvanije, Švajcarske, Hrvatske, Češke, Belgije, Engleske, Švedske, Slovenije, Grčke i Mađarske. 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.