U trendu

Otvoren legat Tanje Kragujević i Vasilija Vince Vujića

BEOGRAD – U svečanoj atmosferi Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat otvoren je Porodični legat Tanje Kragujević i Vasilija Vince Vujića sa zbirkama Joce Vujića i Stevana i Lepe Kragujević.

Predsednik Adligata Viktor Lazić kažao je da je to legatu sažeto sto pedeset godina rada u kulturi petoro pojedinaca od kojih je svako ostvario uspehe i postigao izuzetnost na originalan, upečatljiv i trajan način.

Među mnoštvom poklonjenih predmeta svakako su najznačajniji originalni predmeti iz nekadašnjeg Muzeja Joce Vujića, a reč je o oružju, narodnoj nošnji, nakitu, starim knjigama, dokumentima, pismu Uroša Predića i mnoštvu druge vredne i zanimljive dokumentacije koju je sakupio ovaj neverovatni čovek, vizionar, sakupljač i čuvar narodnog blaga, u mnogo čemu prethodnik Adligata.

„Njegove originalne naočare čuvamo kao najveću vrednost, a u njegovoj ljubavi prema svom narodu, ali i knjigama i antikvitetima, u njegovoj posvećenosti i celoživotnom darovanju drugima, vidimo uzor i svetlo koje nas vodi u životu i radu. Unuk Joce Vujića, Vasilije Vince Vujić i njegova supruga Tanja Kragujević, zbog bogatih darova i posvećenosti projektu Adligata, dobili su status počasnih članova – osnivača našeg Udruženja“, rekao je Lazić.

Tanja Kragujević je za porodični legat poklonila mnogo važnih predmeta i dokumenata u vezi sa svojim životom i radom (uključujući knjigu sa posvetom poljske pesnikinje Vislave Šimborske, dobitnice Nobelove nagrade) i u vezi sa njenim roditeljima, poznatim fotografom Politike Stevanom Kragujevićem i spikerkkom Radio Beograda Lepom Kragujević, naveo je Lazić.

O životu i radu Joce Vujiću govorila je dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, koja je objavila više knjiga o ovom srpskom velikanu i javnosti ti putem, ali i preko svoje doktorske disertacije približila značaj zaostavštine Joce Vujića; o Stevanu Kragujeviću je govorio Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije a o delu Tanje Kragujević Dragan Jovanović Danilov.

Zemljoposednik, dobrotvor i jedan od najznačajnijih kolekcionara u srpskoj istoriji, Joca Vujić, sakupljao je više od pola veka po celoj Evropi starine, retkosti i predmete od najvećeg značaja za srpsku kulturu, donosio ih u Srbiju i poklanjao raznim institucijama. Njegov unuk, Vasilije Vince Vujić, odlučio je da preostalo porodično blago pokloni Udruženju Adligat.

Donacije najznačajnijeg srpskog sakupljača i čuvara narodnog blaga čine i danas srce zbirki Galerije Matice Srpske u Novom Sadu i Narodnog muzeja u Beogradu (uključujući poznatu sliku „Devojka u plavom“ Đure Jakšića), a njegova zbirka stare i retke knjige i arhivske građe spada u najznačajnije materijale koje poseduje Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“.

U svojoj kući u Senti Joca Vujić je otvorio prvi privatni muzej kod Srba, koji nažalost, nije opstao, a cilj formiranja zbirke u Adligatu je da makar simbolično bude naslednik tog muzeja.

Inače, otvaranju ovog značajnog legata prisustvovali i novinari iz Indije, a Adligat je štampao i zasebnu publikaciju o novootvorenim legatima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.