U trendu

Otvoren Svetski Limes kongres u Beogreadu

BEOGRAD – Svetski Limes kongres, jedan od najvažnijih kongresa o arheologiji u Evropi, koji se održava svake treće godine, otvoren je danas u Filološkom fakultetu u Beogradu.

Od 2. do 9. septembra u više stotina istraživača iz 45 zemalja, koji se bave vojnom istorijom rimskog carstva razmenjivaće iskustva i obilaziti arheološke lokalitete po Srbiji.

Direktor Arheološkog instituta Miomir Korać pozdravio je stotinak arheologa koji su prisustvovali svečanom otvaranju u jednoj od sala Filološkog fakulteta u Beogradu.

„Želim vam lep boravak i inaspirativan rad u Srbiji. Nadam se da ćemo svi zajedno posle kongresa biti bogatiji za nova saznanja iz oblasti arheologije“ kazao je Korać.

Granica nekada najmoćnijeg carstva, danas poznata kao rimski limes, protezala se dužinom od 7.500 kilometara.

Deo granice koji obuhvata današnja Srbija iznosi oko 450 kilometara.

Od više od 40 rimskih logora, među kojima su bili i Londinijum, ispod današnjeg Londona, Mediolanum, ispod Milana, Singidunum, ispod Beograda… jedino je sačuvan Viminacijum, čije su dimenzije 400 puta 400 metara.

Učesnici Limes kongresa baviće se različitim temama – vojnom strukturom, utvrđenjima ,načinom organizacije legijskih logora, načinom ratovanja, načinom života rimskih legionara, a neke teme su vezane za taktiku i strategiju ratovanja.
Biće predstavljena i nova arheološka otkrića.

Stefan Pop-Lazić, naučni saradni Arheološkog instituta i jedan od organizatora kongresa kaže za Tanjug da je okupljanje svetskih arheologa u Beogradu i Viminacijumu jako važno za Srbiju.

„Reč je o skupu na na kojem učestvuju antički arheolozi koji će razmenjivati svoja saznanja o konceptu granice u Rimskom carstvu. U SFRJ je jednom sličan kongres održan u Zagrebu, a u novijoj istoriji ovo je prvi ovakav skup u Srbiji. Drago mi je što su kolege iz celog sveta došle u Beograd“ kazao je Pop Lazić.

On je napomenuo da zajedno sa svojim kolegama godinama unazad radi na otkrivanju i promociji arheloških lokaliteta iz doba Romskog casrstva koji se nalaze u Srbiji.

„Želja nam je da se naš deo Limesa, rimska utvrđenja i rimska granica na Dunavu od Moština Do Radujevca, jednog dana budu na listi Svetske kulturne baštine.“ kazao je Pop Lazić.

Prema njegovim rečima svi učesnici kongresa ići će na tri ekskurzije.

„Pored Beogradske tvrđave posetićemo lokalitete u Vojvodini kao što su muzeji u Pančevu, Sremskoj Mitrovici…Ići ćemo i na Đerdap gde ćemo kolegama predstaviti Đerdap, Feliks Romulijanu, Medijanu, Caričin grad…Cilj nam je da pokažemo našu lepu Srbiju i izuzetno važne arheološke lokalitete“ kazao je Pop Lazić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar