U trendu

Otvoren Treći Etnolodži fest u Beogradu

BEOGRAD – U Beogradu je večeras u Domu Vojske otvoren Treći „Etnolodži fest“, a pokrovitelj tog međunarodnog festivala Tamara Vučić je poručila da je ovaj Festival jedan mali prozor za veliku misiju promocije Srbije kroz bogatu riznicu kulturnog nasleđa.

Vučić je istakla da će etno kultura ispuniti svoju važnu civilizacijsku misiju ako njeni elementi budu prisutni u našem svakodnevnom životu, kao čvrsta karika sa generacijama koje kreiraju budućnost.

„Imajući u vidu novovekovnu dramu srpskog naroda, brojne migracije i progone sa svojih ognjišta, etnografske beleške i artefakti predstavljaju neoborivi dokaz našeg istorijskog prisustva na prostorima koji nam se danas otimaju. Etnologija je za nas nešto više od naučne discipline“, istakla je Tamara Vučić, savetnik ministra spoljnih poslova.

Ona je ukazala da je ovaj festival osmišljen da doprinese istraživanju i beleženju nematerijalnog kulturnog nasleđa koje su nam ostavili najčešće anonimni stvaraoci iz naroda.

Narodni genije ogleda se u njihovim delima, a od nas zavisi kakve ćemo sve poruke u ovome neiscrpnom trezoru da pronađemo i upotrebimo za obogaćivanje sopstvenog života i dalji napredak, istakla je.

Podsetila je da etnologija u Srbiji ima duboke korene.

„Još 1901. godine umni Stojan Novaković, član Srpskog učenog društva, shvatio je značaj istraživanja i predstavljanja narodnog blaga i teorijski utemeljio predlog da se Etnografsko odeljenje izdvoji iz okvira Narodnog muzeja. Prve zbirke etnografskih predmeta u našoj zemlji sakupljene su sredinom devetnaestog veka. Nikola Arsenović je još tada na svojim akvarelima zabeležio izgled narodnih nošnji. Danas Etnografski muzej u Beogradu raspolaže sa preko 200.000 muzealija!“, naglasila je Vučić.

Kulturno nasleđe jedne zemlje jeste lepota u svom izvornom obliku, duboki neizbrisiv trag duhovnog i emotivnog stanja jedne nacije, kazala je ona, dodajući da ipak, ono nije rezervisano samo za muzejske postavke, katedre i institute kao predemet izučavanja.

Bez očuvanja i oživljavanja stoletnih tradicija koje su oblikovale društvo i omogućavale njegov opstanak, koje su ugrađene u njegov identitet i njegove vrednosti, život savremenog čoveka bio bi značajno osiromašen, rekla je Vučić.

„Tiha istrajnost etno kulture danas je vidljiva u tradicionalnim zanatima i veštim rukotvorinama tkača, vezilja, kujundžija, drvodelja, graditelja gusala i frule, abadžija i voskara. Vredne ruke naših mama i baka i dalje čuvaju znanje o retkim zanatskim veštinama koje su danas visoko cenjene. Tu vidim našu šansu da se predstavimo svetu i ponudimo nešto očaravjuće u svojoj lepoti i jedinstvenosti“, kazala je Tamara Vučić.

Prema njenim rečima, danas je etno nasleđe, kao estetski obrazac karakterističan za ovo podneblje i deo našeg kulturnog identiteta, predstavljeno i dostupno na brojnim manifestacijama koje se održavaju širom Srbije.

„Kao zemlja u kojoj skladno žive pripadnici različitih etničkih zajednica, u svakoj prilici s ponosom afirmišemo raznovrsnost kulturnog nasleđa, pa tako i na Ethnology festivalu koji je pred nama“, kazala je ona.

Razdoblje procvata nauke i visokih tehnologija u kome su iz temelja promenjeni obrisi našeg sveta, donelo je ogromne dobrobiti u podizanju kvaliteta života ljudi, ukazala je Vučić.

Ona je, međutim, konstatovala da civilizacija nije samo katalog i hladni pejsaž velikih dostignuća u našem vremenu, kao što ni istorija, kako bi to rekao Borislav Pekić, „nije samo poznavanje prošlosti“.

„Budućnost će nam se otvoriti u punoj raskoši samo onda kada bude osigurana njena živa, organska veza sa generacijama koje nam prethode“, poručila je Vučić.

Ona je dodala da je joj je velika čast da pokroviteljstvom ovog festivala bude deo velikog projekta koji je putokaz mlađim generacijama kako da na tradiciji grade sopstvenu budućnost.

Na Trećem Etnolodži festu predstavljena je ekskluzivna modna revija narodnih nošnji „Ethno Couture Srbi u regionu i Srbiji“, kao i modna revija Ivanke Jevtović i kolekcija inspirisana srpskom uniformom i narodnom nošnjom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.