U trendu

Otvorena izložba Četiri veka doma Romanovih

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh SPC Irinej otvorili su danas izložbu „Četiri veka doma Romanovih – Buđenje sećanja“ u kripti Spomen Hrama Svetog Save.

Izložba je otvorena na „Dan mučeništva i proslavljenja Svetog cara Nikola Drugog Romanova i njegove porodice i sapatnika u u stradalništvu“ koji se ove godine prvi put obeležava u Srbiji. Tim povodom je patrijarh Irinej jutros služio arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save.

„Danas se sećamo ove velike dinastije koja je vladala 400 godina, sećamo se i tragičnog dana kada je mučenički postradala carska porodica zbog vere i otadžbine“, rekao je Irinej na otvaranju izložbe.

Predsednik Nikolić je ocenio da su izložba i spomenik caru Nikolaju Drugom, nedavno postavljen u centru Beograda, „simboli sudbinske isprepletenosti dva naroda“.

„Ovu izložbu trebalo bi shvatiti tek kao početak sticanja slike o istorijskoj ulozi Doma Romanovih, o njihovom sabornom odnosu prema pravoslavnim zemljama i bratskom osećanju prema Srbima. O borbi velikih ruskih careva sa velikim svetskim silnicima za slobodu i samostalnost malih država i naroda“, rekao je Nikolić.

On je naveo da „Srbi malo znaju o svojim zaštitnicima i njihovoj nesebičnoj pomoći“, zbog čega bi izložba trebalo „da poduči o prijateljima i prijateljstvu, ali i progresivnim politikama koje nesebično pomažu slabije od sebe“.

Nikolić se je kazao i da je ubistvo porodice Romanov 1918. godine, bilo „pokušaj uništavanja sveslovenstva i iskrene odanosti pravoslavlju, posle kojeg je zemlja (Rusija, SSSR) ušla u stanje anarhije“.

Na otvaranju izložbe je bio i princ Aleksandar Karađorđević  koji je rekao da „caru Nikolaju dugujemo večnu zahvalnost za pomoć u Prvom svetskom ratu“.

Izložen je niz fotografija Karla Bulija koji je bio zvaničan fotograf ruskog dvora, reprodukcija i kopija umetničkih slika, grafika i drugog ilustrativnog materijala.

Izložba u četiri celine prikazuje veze Srbije i Rusije, hronologiju nastanka carske Rusije, period vladavine Nikolaja Drugog i stradanje carske porodice.

Pre dve godine navršilo se tačno 400 godina od stupanja na ruski presto prvog Romanova, a kroz tri godine biće jedan vek od likvidacije carske porodice.

Izložbu, koja traje do 30. jula, priredilo je Društvo za podizanje Hrama Svetog Save, osnovano pre 120 godina, na čijem čelu su sada patrijarh Irinej i predsednik Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar