najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otvorena izložba fotografija Amsterdama i Beograda povodom Dana Evrope

Izložba 40 fotografija Amsterdama i Beograda “Primenjena nostalgija” otvorena je danas u Narodnoj banci Srbije, povodom 9. maja Dana Evrope.

Fotografije su nastale u decembru 2015. godine, kada je autor iz Srbije Marko Rupena posetio Amsterdam fotografisao ljude i mesta koji ga podsećaju na Beograd, dok je u februaru 2016. holandska umetnica Ilvin Nikokekćin fotografisala život glavnog grada Srbije koji je asocira na prestonicu Holandije.

Ministarka zadužena za evropske integracije u tehničkoj Vladi Srbije Jadranka Joksimović kazala je da je cilj izložbe da predstavi sličnosti medju evropskim gradovima, zemljama i narodima.

“Kod nas postoji predrasuda da ćemo sa ulaskom u Evropsku uniju izgubiti deo svog nacionalnog identiteta, ali to nije tačno, ulaskom u Uniju nećemo postati manje Srbi ili Holandjani, već ćemo biti ujedinjeni u različitosti”, rekla je Joksimović na otvaranju izložbe.

Zamenica ambasadora Holandije Marija Van Miltenburg kazala je da evropske integracije Srbije nisu samo prihvatanje zakona EU, već i “obostrano razumevanje, zajednički interesi i zajedničke kulturne vrednosti”.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je Dan Evrope dan kada se treba prisetiti početa evropske ideje i načela solidarnosti, mira, zajedničkog kulturnog i istorijskog nasledja, ali i kreativnosti evropskih naroda.

“Zajednički cilj svih nas je da Srbija uskoro postane punopravna člaica evropske porodice. Danas slavimo naše zajedničke uspehe ka tom cilju”, kazao je Devenport i pozvao gradjane da se uključe u sadržaje koji će biti dostupni u celoj Srbiji povodom meseca Evrope.

Izložba fotografija trajaće do 16. maja u Narodnoj banci Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike