U trendu

Otvorena izložba Ilije Šoškića u Novom Sadu i Beogradu

BEOGRAD – Retrospektivna izložba Ilije Šoškića „Akcione forme“ otvorena je sinoć u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a danas i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Šoškić je pripadnik prve generacije jugoslovenskih umetnika koji su radili u duhu novih umetničkih praksi.

Pre umetnosti bavio se sportom i bio je državni prvak i reprezentativac SFRJ u bacanju kladiva.

Umetničku školu završio u Herceg Novom, studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i na Umetničkoj akademiji u Bolonji (Ačademia di belle arti).

Od 1969. do 1972. godine živeo je u Bolonji, a od 1972. u Rimu.

Svetsku afirmaciju stekao saradnjom sa legendarnom rimskom galerijom L’Attico gde je izlagao zajedno sa Janisom Kunelisom, Luiđijem Otanijem, Mikelanđelom Pistoletom i drugima.

O njemu su pisali poznati kritičari poput Emilija Vile, Akila Bonito Olive, Marija Diakona.

Izlagao na najznačajnijim međunarodnim ali i jugoslovenskim umetničkim manifestacijama (Bijenala u Veneciji i Trigon, Jugoslovenska dokumenta, Aprilski susreti).

Kao predavač gostovao na najznačajnijim evropskim umetničkim akademijama. Umetnička praksa Ilije Šoškića proteže se kroz više od pet decenija, a njegov rad obuhvata elemente performansa, umetnosti ponašanja, gerilske umetnosti, kulturnog i političkog mita, matematike, metafizike prirode.

Direktor MSUB Slobodan Nakarada podsetio je poštovaoce rada Ilije Šoškića da je autor izložbe izveo prvi performans u MUSB 1986. godine.

„Veoma smo ponosnio što je upravo Ilija Šoškić prvi umetnik koji pravi retrospektivnu izložbu posle renoviranja i ponovnog otvaranja MSUB prošle godine.
Deo izložbe je otvoren sinoć u MSUV u Novom Sadu gde smo prezentovali sve što znamo i nismo znali o Iliji. Važno nam je da je ova izložba postavljena baš kako je Ilija želeo“ kazao je Nakarada.

Autor Izložbe Ilija Šoškić se zahvalio upravama oba muzeja u kojima je postavljena izložba njegovih radova.

„Pre svega želim da naglasim da sam umetnik i Jugosloven.. a pomalo i Italijan. Uvek sam govorio da treba na velika vrata svuda ulaziti, a evo sada se ja vraćam na velika vrata u Beograd i Novi Sad. Čekao sam 50 godina da se ovakvom izložbom vratim ovde“ kazao je Šoškić.

On je istakao da je u Italiji gde je živeo, uvek morao duplo da radi i postigne da bi bio prihvaćen na istom novou kao lokalni umetnici.

„Sa druge strane moje delo i promišljanje umetnosti je uspelo da preživi i nadživi nalete nekoliko generacija umetnika. Na svakih 10 godina imamo novu generaciju koja uspostavlja svoja pravila i obraća se svetu na svojim platformama. Komunicirao sam sa mladima i nisam dospeo na slepi kolosek sve do sada“ kazao je Šoškić i dodao da mladi moraju da grade pobednički karakter a ne da se prepuste sudbini gubitnika.

Izložba čiji su kustosi Zoran Erić iz MSUB i Nebojša Milenković iz MSUV je prva koju dva muzeja zajednički rade i istovremeno će se održavati u Beogradu i Novom Sadu.

Nebojša Milenković kustos MSUV napomenuo je da izložba Akcione forme je prva retrospektiva Ilije Šoškića koja se održava u čitavom post-jugoslovenskom kulturnom prostoru.

„Ilija Šoškić je jedan od poslednjih avangardista i poslednjih velikih umetničkih idealista. Od kada je stupio na veliku umetničku scenu kao državni reprezentativac i olimpijac Šoškić je od momenta kada je rešio da ostavi sport, shvatio da je umetnost praksa koja može popraviti svet u kojem živimo. Taj ideal je on živeo i postao vlastita umetnost. “ kazao je Milenković.

On naglasio da je Šoškić otelotvorenje avangarde.

„Sportista, umetnik, performer, šezdesetosmaš, radikalni levičar, teoretičar i motociklista – Ilija Šoškić otelotvorenje je avangardističkog sna o umetniku koji na kraju sam postaje vlastita umetnost. Istovremeno pripadajući i delujući u različitim kulturama: evropskoj, italijanskoj, jugoslovenskoj, crnogorskoj, hrvatskoj, srpskoj Šoškić je uspeo da ostane ono što je bio i na početku svoje karijere – gerilac koji ne želi da bude eksploatisan. Slobodan duh za kojeg nikada niste sigurni gde će živeti narednog dana“, kazao je Milenković.
On je istakao da je u segmentu izložbe u Novom Sadu fokus na radovima sa telom i Šoškićevom ideološki osvešćenom delovanju u javnoj sferi.

„Reč je o ranim performansima, akcijama i živim slikama koje umetnik realizuje tokom polovine sedamdesetih godina prošlog veka iu Italiji i tokom čestih nastupa u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Navedena faza u stvaralštvu Ilije Šoškića kulminirala je najpoznatijim Šoškićevim radom „Maksimalna energija – minimalno vrijeme koji je zapravo performativni gest revolverskog pucanja u zid rimske galerije L Atičo“, kazao je Milenković.

Zoran Erić kustos MSUB kazao je da u delu postavke izložbe u Beogradu, pre svega će akcenat biti na koceptualnim celinama umetnikovog rada „SATOR“, „Trap“, „Paralele“ kao i na Šoškićevim pojedinačnim radovima svedenih, ali i kompleksnih geometrijskih formi.
„Ti radovi su proizvod Šoškićevog interesovanja za matematičke aksiome i probleme, kao i filozofske postulate, čijem istraživanju se posvećuje tokom osamdesetih godina prošlog veka. Krećući se između matematike, filozofije i mitologije Šoškić na specifičan način promišlja odnos čoveka prema prirodi. O tome svedoče radovi „Korota i suša, Zigota, Krug kvadrat…“ kazao je Erić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.