U trendu

Otvorena izloĹžba Jana Fabra u Narodnom muzeju

BEOGRAD – IzloĹžbom „Praznik malih prijatelja“, koja je otvorena sinoć u Narodnom muzeju, Jan Fabr je ponovo, nakon trijumfa predstave „Olimp“ na Bitefu 2017. godine, osvojio beogradsku publiku i dokazao zbog čega vaĹži za jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene.

U prisustvu velikog umetnika, izložbu su svečano otvorile kustoskinja Joana de Vos i direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković.

„Deleći s nama svoju strast, promiĹĄljanje i spoznavanje sveta insekata, Fabr istovremeno provocira posmatrača na preispitivanje vlastitog vrednosnog sistema, svojih uverenja i Ĺživotnih shvatanja. Vođen svojim umetničkim nadahnućem i Ĺživotnim stvaralaĹĄtvom, drĹži nas neprekidno budnima“, kazala je Borić BreĹĄkovićeva, dodajući da nas umetnik pomoću svojih „malih prijatelja“ uvodi u svoj stvaralački svet.

Ona je ukazala na to da je izloĹžba jedan deo Fabrovog stvaralaĹĄtva koje će beogradska publika moći da upozna, jer će već sutra uveče biti odigrana monodrama „Noćni pisac“ u njegovoj reĹžiji u Narodnom pozoriĹĄtu, a biće objavljena i treća knjiga „Noćni dnevnik 1992-1993“.

De Vosova je istakla da je postavka u Narodnom muzeju kruna dugogodišnje saradnje, a da se Fabr smatra velikim umetnikom jer spaja različite umetnosti i iznova pronalazi nove inovativne puteve i zajedničku tačku u kojoj se spajaju nauka, spiritualnost i umetnost.

Ona je pozvala posetioce da „dobro otvore oči, pročiste čula, uĹĄi i nos“, jer će, gledajući izloĹžbu upoznati jednog etimologa, mađioničara i FrankenĹĄtajna.

Posetioci Narodnog muzeja večeras su bili zaintrigirani neobičnim Fabrovim spajanjima insekata i predmeta iz čovekovog svakodnevnog života.

Mogli su se videti paukovi sa led lampicama na glavama, krilati insekti sa žiletima na leđima ili tamponima i mecima ispod krila, jelenci sa otvaračima za flaše na nogama…

Svestrani belgijski umetnik Jan Fabr svojim gostovanjem povezao je tri institucije – Kulturni centar Beograda, Narodno pozoriĹĄte i Narodni muzej, a ovom izloĹžbom kroz crteĹže i skulpture „fantastičnih insekata“ beleĹži, analizira i komentariĹĄe ljudske aktivnosti i emocije, kao i svoj mitski univerzum usredsređen na pitanja Ĺživota i smrti, lepote i uĹžasa, krhkosti i nasilja, smrtnosti i večnosti…

IzloĹžba „Praznik malih prijatelja“ biće otvorena do 5. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar