U trendu

Otvorena izloĹžba Nacionalnog muzeja Kine

BEOGRAD – IzloĹžba Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga pod nazivom „Sva lica kulture. Slikarstvo i Ĺživot učenjaka drevne Kine“ otvorena je večeras u Narodnom muzeju u Beogradu.

U nastojanju da predstavi različite aspekte Ĺživota viĹĄevekovne elitne druĹĄtvene grupacije učenjaka, koji su istovremeno bili drĹžavni sluĹžbenici, odabrano je 110 predmeta – od predmeta likovne i primenjene umetnosti, koji svedoče o njihovim umetničkim izrazima i traganjima, do detalja koji su bili deo svakodnevice, oslikavajući estetska polaziĹĄta i moralna uverenja.

Izložbu je otvorio politički savetnik u Ambasadi Kine u Beogradu Tian Jišu koji je istakao da je tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine duboko i podsetio je da je Srbija u okviru centralne i istočne Evrope prva uspostavila sveobuhvatno strateško prijateljstvo sa Kinom.

On je naglasio da Srbija čvrsto podrĹžava i učestvuje u inicijativi „Pojas i put“,a rezultat je razmena i saradnja na svim poljima, a podstaknuto je i međusobno povezivanje i dalji razvoj biletaralnih odnosa.

JiĹĄu je izrazio uverenje da će građani Srbije, zahvaljujući izloĹžbi „Sva lica kulture“, produbiti svoje razumevanje kineske tradicionalne kulture i da će ona pospeĹĄiti saradnju dva muzeja i najavio da će u budućnosti obe strane nastaviti da jačaju saradnju.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je, podsetivši da je reč o prvoj izložbi koja gostuje u obnovljenom zdanju Narodnog muzeja, konstatovao da je sačinjava izbor iz prebogate i fascinantne baštine kineske tradicionalne umetnosti.

„Naziv izloĹžbe „Sva lica kulture“ nas podseća da je kultura prostor različitosti, ali osobenih različitosti. Razdaljine između naroda mogu samo da pobude radoznalost i uzbuđenje pred drugačijim i nesvakidaĹĄnjim mogućnostima ljudskog kreativnog izraza, pred uvek novim licima kulture“, istakao je Vukosavljević.

PodsetivĹĄi na reči kojim je majka ohrabrila pesnika Stevana Raičkovića da krene u Kinu – „Idi, sine, videćeĹĄ drugi svet“, Vukosavljević je kazao da svet mnogih lica kineske kulture, iz ovdaĹĄnje perspektive, ponekad moĹže delovati, kao „odista druga planeta u odnosu na predstave i navike koje imamo“, ali je utoliko taj svet, dodaje, privlačniji.

„A sve te različitosti i raznolikosti povezuje ista ljudska suĹĄtina, koja nadilazi specifične tradicije, ali ih ne ukida, nego ih uključuje u sebe kao naročitu autentičnu boju“, rekao je Vukosavljević i dodao da postavka u Narodnom muzeju u Beogradu pokazuje ĹĄta je jedan ogromni kontinuitet stvaranja doneo do naĹĄih dana da nas oplemeni, zadivi i zapita.

Zamenik direktora Nacionalnog muzeja Kine Huang Ĺ˝enčun je rekao da je inicijativa „Pojas i put“ i poseta kineskog predsednika Si Đianpinga Srbiji 2016. ne samo proĹĄirila ekonomsku i trgovinsku saradnju, već i kulturnu razmenu i produbila prijateljstvo dva naroda.

On je podsetio da je Nacionalni muzej Kine pre 12 godina predstavio u Srbiji predmete od bronze ĹĄto je srpskoj javnosti pruĹžilo mali uvid u drevnu kinesku kulturu i umetnost.

Prošlog meseca u Hudžou je, dodao je Ženčun, prvi put održana konferencija Međunarodnog saveza muzeja svilenog puta kada je direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković imenovana za potpredsednika i tada su dva nacionalna muzeja potpisala Sporazum o saradnji.

Na izložbi u Velikoj galeriji narodnog muzeja u Beogradu predstavljena su slikasrka i kaligrafska ostvarenja, keramika, predmeti od žada i bronze, komadi nameštaja i tekstila, a posetioci mogu da se upoznaju sa znanjima i veštinama kojima su kineski učenjaci morali da ovladaju radi sticanja lične celovitosti, poput slikanja i kaligrafije, muzike, šaha, proučavanja spisa sa svitaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar