U trendu

Otvorena izložba o nastajanju Narodnog pozorišta u Beogradu

BEOGRAD – Izložba „Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu“, autorke Jelice Stevanović, otvorena je večeras u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

„U čast velikog jubileja, 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu (1868) i ulaska u stalnu zgradu (1869), Muzej Narodnog pozorišta priredio izložbu koja rasvetlava vreme i okolnosti u kojima su trajale borbe za osnivanje našeg nacionalnog teatra, kao i početak njegove redovne delatnosti, te ulazak u pozorišno zdanje na Trgu“ kazala je Stevanović.

Ona je dodala da je građa koja je poslužila za izradu printova koji čine postavku izložbe stara vek ili vek i po.

„Najveći deo građe je iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije…Jedan deo građe je iz Biblioteke grada Beograda, imamo printove spisa iz Arhiva Srbije i Arhiva grada Beograda…Imamo printove dokumenata, fotografija likovnih dela…“, navela je Stevanović.

Prema njenin rečima, postavka prikazuje retka svedočanstava o prvoj pojavi teatra na tlu Srbije koja je tek sticala nezavisnost od Otomanskog carstva – o pozorištu Joakima Vujića u prvoj prestonici, Kragujevcu.

„Zajedno sa državnom upravom, pozorišna delatnost se seli u Beograd, pa izložba dalje prati osmomesečni izuzetno značajni rad prvog stalnog, profesionalnog, državnog, narodnog, repertoarskog pozorišta, Teatra na Đumruku; zatim kratkotrajan ali znamenit rad Teatra „Kod jelena“, višegodišnji povremeni rad Omladinskog pozorišta koje je predstave prikazivalo u zgradi Velike pivare i kratkotrajni rad profesionalne trupe koja je nastupala na istoj sceni. Posetioci imaju prilike da se upoznaju i sa dokumentima koja svedoče o značajnim gostovanjima tek osnovanih stalnih teatara iz Zagreba i Novog Sada, a naročito drugog gostovanja novosadskog ansambla, kada je Knez Mihailo obećao upravniku Jovanu Đorđeviću, Beograđanima i celom srpskom narodu posebnu pozorišnu zgradu“, navodi Jelica Stevanović.

Autorka izložbe dodaje da će postavka predstaviti i prvi umetnički ansambl koji je tokom prve sezone novoosnovanog Narodnog pozorišta prikazivao predstave u privremenoj sali gostionice „Engleska kraljica“, te konačno zidanje i početak rada u stalnoj zgradi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.