Otvorena izložba posvećena Istočnoj Africi

BEOGRAD – Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je večeras izložbu „Poetika svakodnevice: instagramiranje života u Istočnoj Africi“ u Muzeju afričke umetnosti ističući da ona na poseban način prikazuje svakodnevicu Afrike.

On je istovremeno izrazio nadu da će izložba srušiti stereotipe o ovom kontinentu.

„Izložba je moderna i na poseban način prikazuje svakodnevicu Afrike, a u to se uveravamo na ovako specifičan način. Ona pokazuje kako Afrika izgleda danas i ruši stereotipe o tom kontinentu, a sigurno je i to da mi u Srbiji znamo šta stereotipi znače. Nadam se da ćemo ovom izložbom prikazati drugačiju Afriku, istakao je Mladenović, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

Prema njegovim rečima, Afrika je kontinent koji se razvija i upravo u ovom muzeju možemo da se uverimo u to koliko je to veliko bogatstvo istorije i kulture.

„Ponosni smo na to što imamo ovakav muzej, koji je jedinstven u ovom delu Evrope“, naveo je Mladenović.

On je podsetio da se u srpskoj prestonici od 16. do 19. aprila obeležavaju Dani Beograda, koji predstavljaju objedinjavanje dva važna datuma iz istorije našeg grada.

„Dane Beograda obeležavamo velikim brojem manifestacija, izložbi, predstava, različitih kulturnih motiva koji su izuzetno važni za istoriju našeg grada i ponosni smo što možemo da prikažemo različite epohe u istoriji Beograda“, zaključio je Mladenović.

Direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić je rekla da su na izložbi prikazani radovi pet fotografa mlađe generacije, koji žive i rade u zemljama Istočne Afrike, najpre u Ugandi, Keniji i Tanzaniji.

Na izložbi su prikazane Instagram fotografije koje oslikavaju svakodnevni život Afrikanaca. Postavka obuhvata radove Edvarda Ešvalua, Ester Rut Mbabazi, Samira Sačua, Neme Džodi Ngelime i Sare Vaisve.

(Tanjug)

Napišite komentar