Otvorene 57. Slovačke narodne svečanosti

NOVI SAD – Tradicionalna manifestacija Slovačke narodne svečanosti, otvorena je u petak uvče u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, koji je otvorio tu manifestaciju, izjavio je da su očuvanje multinacionalnog, multikulturnog i multikonfesionalnog sklada u Vojvodini i realizacija prava nacionalnih manjina – jedan od prioriteta Pokrajinske vlade, i to u svim segmentima, od obrazovanja i kulture, upotrebe jezika i pisma, do informisanja na njihovim maternjim jezicima.

„Pokrajinska vlada na godišnjem nivou izdvaja skoro 300 miliona dinara za podršku javnom informisanju nacionalnih manjina, dok je 51 milion dinara usmeren na funkcionisanje zavoda za kulturu manjinskih zajednica“, rekao je Milićević, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

On je naglasio da su to samo neke u nizu mera koje Pokrajina sprovodi u cilju očuvanja identiteta i zaštite prava svih nacionalnih manjina, te da će taj model Pokrajinska vlada brižljivo čuvati i razvijati i u vremenu koje dolazi.

Milićević je dodao da je slovačka zajednica u Srbiji poznata po svojoj bogatoj kulturnoj tradiciji, poslovičnoj marljivosti, originalnom i neponovljivom naivnom slikarstvu, te izuzetnoj lepoti slovačkih narodnih nošnji.

„I večerašnjom narodnom svetkovinom, vi Slovaci potvrđujete ne samo svoj identitet, nego i svoje izuzetno važno mesto u svemu što našu Pokrajinu i našu državu Srbiju, čini bogatom danas i što će je takvom činiti i sutra“, poručio je Milićević.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Vlade Srbije, Ambasade Slovačke, opštine Bački Petrovac, Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i Matice slovačke.

Ovogodišnje 57. Slovačke narodne svečanosti, uz bogat kulturno-umetnički i zabavni program, održavaju se od 10. do 12. avgusta, u organizaciji Opštine Bački Petrovac, Matice slovačke i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike