U trendu

Otvoreno 64. Sterijino pozorje

NOVI SAD – U Novom Sadu otvoreno je 64. Sterijino pozorje predstavom Ateljea 212 iz Beograda „Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić i u režiji Bobana Skerlića.

Festival, pod sloganom „Pobuna – ženski rod“, sinoć je otvorila glumica Svetlana Bojković, koja je tom prilikom rekla da reči Jovana Sterije Popovića da je „teatar lek za bolesti morala“ danas zvuče, „koliko čedno, toliko i aktuelno“.

„Pozorišna predstava, njeno stvaranje i izvođenje, liči na jednu malu državu u kojoj sve mora da funkcioniše da bi bila uspešna. Taj osećaj slobode, verujem, pored katarze i smeha, još jedan je motiv za opstajanje i dugovečnost pozorišta“, rekla je Bojkovićeva, koja je ovogodišnja laureatkinja Sterijine nagrade za naročite zasluge u unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.

Ove godine, po izboru selektora ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, dramaturga Svetislava Jovanova, u selekciji nacionalne drame biće izvedeno osam predstava, a publika će imati prilike da vidi predstave iz Srbije, Nemačke, Republike Srpske i Crne Gore.

Osim „Petrijinog venca“, u selekciji nacionalne drame, biće izvedene predstave – „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, „Neustrašive – kao i sve slobodne devojke“ Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina.

Publika će videti i predstavu „Karolina Nojber“ Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, „Hasanaginica“ prema motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta, „Kozocid“ autorke i rediteljke Vide Ognjenović, u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica.

U selekciji „Krugovi“ publika ovogodišnjeg Sterijinog pozorja imaće prilike, između ostalog, da vidi predstave „Kiklop“, prema romanu Ranka Marinkovića, „Itaka“, prema Homerovoj Odiseji, „Kuća lutaka. Lečenje“ Magde Fertač.

U okviru 64. Sterijinog pozorja, u foajeu Scene „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu otvorena je izložba u čast ovogodišnje dobitnice Sterijine nagrade za životno delo „Svetlana Bojković – Umetnost glume i traganje za istinom“ autora Zorana Maksimovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.