U trendu

Ovo je najbolji dečji roman u 2018. godini

Nagradu „Rade Obrenović“ za najbolji dečji roman u 2018. godini dobio je Zoran Penevski za knjigu „Sara i januar za dve devojčice“ u izdanju Lagune.

U obrazloženju odluke se navodi da se roman „Sara i januar za dve devojčice“ izdvaja zbog postignutog sklada između jezičko-stilskog i narativnog postupka.

„Knjiga Zorana Penevskog je dobar primer intermedijalnosti: dva paralelna toka čine svet stripa i svet romana u kojima se vešto preklapaju suštinska pitanja o smislu, egzistenciji, identitetu. Polazeći od teze da filozofija i umetnost počinju od dečjeg čuđenja, Penevski je pokazao da tzv. ozbiljne teme mogu biti primerene i mlađem uzrastu ukoliko se obrade na umetnički primeren način“ ocenio je žiri .

Optimizam koji nosi jedna od poslednjih rečenica romana o tome da ’je život nešto što uvek može da se popravi i bude lepši’ najvažnija je poruka koju nam ovaj roman donosi, jer je to ona vrsta ravnoteže u, inače, haotičnom svetu mladih“, zaključio je žiri.

Roman „Sara i januar za dve devojčice“ Zorana Penevskog, čiji prethodni roman iz serijala „Sara i zaboravljeni trg“ ima pet izdanja i objavljen je u Makedoniji, predstavlja iznenađujuću avanturu duha: devojčica Sara ide u sedmi razred, živi kod strica i voli da čita Milenine postove.

Njih dve se ne poznaju, ali obe čitaju strip „Crno-beli vrt“ (sastavni deo romana, a nacrtao ga je Dušan Pavlić), čija junakinja obilazi crno-bele životinje i od njih dobija različite odgovore, nekad neobične, nekad direktne i ozbiljne, na pitanje koje stoji na početku sazrevanja: zašto je ovaj svet baš ovakav?

Milena odlučuje da odabranim citatima iz stripa reši probleme koji je tište, a Sara prihvata izazov birajući svoje rečenice. Međutim, posle novogodišnje žurke, januar će ih dovesti do kraja potrage za odgovorom na postavljeno pitanje.

To je veoma dinamična, zabavna i originalna priča o odrastanju, o tome da li je baš sve onako kako izgleda i traganju za uzrokom onoga što nas čini ovakvima kakvi smo.

Žiri je u sastavu prof. dr Valentina Hamović, književnica Gordana Maletić i profesor strukovnih studija dr Jelena Spasić, a ovu nagradu ustanovile su u znak sećanja na književnika Radeta Obrenovića i od 1995. godine je dodeljuju Zmajeve dečje igre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar