U trendu

Ovogodišnji Bitef u znaku predstava političkog pozorišta​

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) ove godine će biti održan od 13. do 22. septembra u znaku predstava političkog pozorišta, sa ostvarenjima Olivera Frljića, Dragana Živadinova, Žorisa Lakosta, Marine Davidove i Maje Pelević, saopštili su danas organizatori.

Jedini autor koji će ove godine imati dve predstave u glavnom programu je Oliver Frljić. Time je umetnički tim festivala želeo da uputi posebno priznanje Frljiću kao jednom od najvažnijih evropskih reditelja političkog pozorišta, navodi se u saopštenju.

Biće prikazana Frljićeva predstava „Šest lica traži pisca“ u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. Kako je sam Frljić rekao, komad predstavlja „radikalno čitanje Pirandelovog klasika u kontekstu hrvatskog desnog populizma“.

Drugi komad je „Gorki – Alternativa za Nemačku“ u kojoj Frljić, prema rečima organizatora, pokreće svoju omiljenu temu – društvenu funkciju teatra i njegov potencijal za politički otpor.

Organizatori Bitefa su naveli da su u prodaju već puštene ulaznice za predstavu „Rekvijem za L.“ belgijskog koreografa Alena Platela, koja će svečano otvoriti festival u centru Sava.

Prodaja ulaznica za sve predstave Bitefa počinje 27. avgusta na blagajni festivala u Porozištu na Terazijama.

Bitef su podržali pored pokrovitelja gradskih vlasti i Ministarstva kulture, i delagacije Evropske unije, nemačka ambasada i Institut Gete u Beogradu, i ambasade Izraela i Švajcarske, kao i Francuski institut u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar