Pančevo Film Festival od 5. do 9. septembra

BEOGRAD – Pančevo Film Festival, peti po redu, bihe održan od 5. do 9. septembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije.

Osnivač festivala Ognjen Glavonić rekao je da je ove godine manji broj filmova, zbog finansijske situacije, te će biti prikazano pedesetak naslova dok je prošle bilo 75 ostvarenja.

Kvalitet je, kako je naglasio, zadržan i dodao da je ponosan što i dalje ne podležu kompromisima kada je program u pitanju I što su svi programi besplatni.
Glavonić je rekao da se taj festival od početka zasnivao na njihovom entuzijazmu i želji da mladima predstave filmove koje nemaju priliku da vide na festivalima i u bisokopima.

Marko Grba Sing, koji je prvi put ove godine selektor programa, pohvalio je misiju Glavonića i Stefana Ivančića ocenivši da je Pančevo Film Festival već zauzeo svoje mesto na festivalskoj mapi.

Festival će otvoriti dokumentarac nagrađivanog srpskog reditelja Mladena Kovačevića “4 godine u 10 minuta”, koji je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu “Visions du Reel” u Nionu prikazan i na velikom broju festivala širom sveta, a dobitnik je i nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Beldocs”.

Za nagradu Pančevo Film Festivala, pored Kovačevićevog ostvarenja, u takmičarskom programu “Svetionici”, boriće se ostvarenja različitih filmskih formata i žanrova.

Među njima su “Zimska braća”, nagrađivani prvenac islandskog reditelja Hlinura Palmasona, “Sofija Antipolis” Virdžila Vernijea, “Valdhajmov valcer” austrijske rediteljke Rut Bekerman, “Fabrika ništavila” Portugalca Pedra Pinja, “Doba klasike” američkog autora Teda Fenta, “Majči” mladog hrvatskog autora Josipa Lukića, “Letnjikovac” najnovije ostvarenje hrvatskog reditelja Damira Čučića, “Toućing Concrete” nemačkog reditelja Ilje Štala.

Žiri koji će odlučivati o nagradi “Svetionik” za najbolji dugometražni film čine poznata francuska rediteljka Valeri Masadijan, Izabel Džulijen poznata po radu sa skoro svim relevantnim francuskim rediteljima u poslednjih 20 godina, i Veton Nurkolari, osnivač i umetnički direktor prizrenskog “Dokufesta”.

Žiri takmičarske selekcije kratkih filmova “Rani radovi” čini 16 srednjoškolaca i tinejdžera.

Oni će, kroz grupni rad sa dva mentora, filmskim rediteljima mlađe generacije Igorom Bezinovićem (Hrvatska) i Mikijem Polonskim (Izrael), odlučiti o nagradama za najbolji kratki film (nagrada “Dimnjak”), režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, kameru i montažu.

Ove godine na PAFF-u će se prvi put okupiti međunarodni mladi žiri koji će činiti polaznici regionalne interkulturalne filmske škole “Re:thinking films”, novonastale zajedničke platforme tri filmska festivala: Dokufesta iz Prizrena, Pravo ljudski festivala iz Sarajeva i Pančevo Film Festivala.

Selekcija “Pafforama”, koja predstavlja presek festivalskih hitova iz prethodne godine, u velikoj sali Kulturnog centra Pančeva prikazaće filmove “Bife Željezara” Gorana Devića, “Druga strana svega” Mile Turajlić “Ćambra” italijanskog autora Jonasa Karpinjana i “Vojnici, priča iz Ferentarija”, rumunski film mlade srpske rediteljke Ivane Mladenović.

Ove godine na početku svake festivalske večeri biće prikazan po jedan kratki animirani film koji je ostvario izuzetan uspeh na svetskim festivalima, kao što su “Neputovanja” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, “Negative Space”, nominovan za Oskara, kao i švedski animirani hit “The Burden” autorke Niki Lindrot fon Bar, koji je pokupio desetine nagrada širom sveta.

Ruski film “Dovlatov” Alekseja Germana mlađeg, sa mladim srpskim glumcem Milanom Marićem u glavnoj ulozi, zatvoriće 5. PAFF.

Retrospektivu kratkih filmova mladog autora, koja se svake godine prikazuje u okviru programa “Svetla budućnost”, ove godine posvećena je mladoj autorki iz Beograda Jeleni Gavrilović, a program “Ponoćna jeza” u dvorani “Apolo” obuhvatiće horore u izboru britanskog reditelja Džulijana Ričardsa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike